Buddingh’ gaat voor een beter klimaat

6 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Buddingh’ vertelt dat het proces met de windmolens al een lang lopend traject is. ,,Al sinds dat ik wethouder werd in 2006 speelt het hele proces rond de windmolens. In 2004 is afgesproken om veertig megawatt aan windenergie te produceren. Uiteindelijk is in de transformatievisie Merwedezone afgesproken echt wat te doen aan klimaatbeleid. Voor Giessenlanden lag de mogelijkheid met de windmolens binnen de mogelijkheden van de visie. Ik vond dat we die verantwoordelijkheid als gemeente en bestuurders moesten nemen.”

‘Niet leuk voor zaal met boze burgers te staan’ HOORNAAR - Terwijl haar broertje op het toilet zit, breekt wethouder Berend Buddingh’s dochter in en klikt het lichtknopje uit. Het is een waar gebeurd tafereel in huize Buddingh’. ,,Natuurlijk ben ik thuis ook met het milieu bezig. Ik waarschuw mijn kinderen om niet overal licht te laten branden. En zo zat mijn zoon dus laatst in een donker hokje, dat was ook weer niet nodig.” Wethouder Berend Buddingh’ kwam de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws door zijn lobby voor de bouw van drie windmolens in het zogenoemde ‘venster’ tussen Hardinxveld-Giessendam, bij tankstation De Bout, en Schelluinen. Het Kompas ging in gesprek met de bestuurder.

Door Marjanne Dijkstra

De 43-jarige wethouder meent dat het een noodzaak op mondiaal niveau is om allemaal een bijdrage te leveren aan het klimaatbeleid en groene energie. ,,Dat begon in feite al in de jaren zeventig met de Club van Rome. Daar werd al gesproken over de energie op aarde die zou opraken. Toen duurde het nog eens dertig jaar voordat mensen gingen nadenken hoe we moeten handelen voor onze energiebronnen opraken. Het is noodzakelijk dat we klimaatbeleid voeren enerzijds met groene energie en anderzijds zuinig omgaan met de huidige energiebronnen. De zeespiegel stijgt en ik wil niet dat onze opvolgers over dertig jaar buiten met laarzen aan een interview houden over ‘alweer de derde overstroming in een jaar’. Dus moeten we nú handelen.”

Windmolens gaan gewoon worden in het landschap de komende twintig jaar, voorspelt Buddingh’. ,,Ik vrees dat windmolens een vaststaand gegeven worden. Natuurlijk kan ik me goed voorstellen dat mensen niet zitten te wachten op windmolens, maar je kunt niet onder de noodzaak van die molens uit. In debatten valt het me dan ook tegen dat sommige bestuurders de noodzaak van windmolens niet willen zien. Ik zou er geen problemen mee hebben als er een vlak bij mijn huis stond.”

Begrip heeft Buddingh’ wel voor actiegroep ‘Windmolens-NEE’, die er alles aan doet om de bouw van de molens tegen te gaan. ,,Ik vind het volkomen legitiem dat direct betrokkenen, de mensen die binnen een straal van vijfhonderd tot duizend meter van de windmolens afwonen, zich dit aantrekken. Natuurlijk begrijp ik dat die mensen vragen hebben, zoals of hun huizen minder waard worden, dat ze willen weten waar ze aan toe zijn en dat ze bezwaar indienen. Mensen die verder van het gebied vandaan wonen en die ageren, daar heb ik meer moeite mee. Die lijken voorbij te gaan aan het probleem dat hieraan ten grondslag ligt, of er geen klimaatprobleem is. Met de plaatsing van de windmolens zijn we bezig met toekomstgerichte zaken.”

De bevlogen wethouder geeft aan dat hij niet weet hoe de wereld er over vijftig jaar uitziet. ,,Maar ik ga er vanuit dat de aardkloot nog een tijd doordraait. Energie raakt uiteindelijk op en dan moeten we oplossingen zoeken. Daarvoor ben ik bestuurder geworden. Het is heus niet leuk om voor een zaal vol boze burgers te staan, maar dat heet verantwoordelijkheid. Daarvoor ben ik wethouder geworden.” Niet alleen burgers, ook buurgemeente Hardinxveld-Giessendam gooide een zienswijze op het bureau van Buddingh’. ,,Dat heeft me echt verbaasd, want ook zij moeten het belang van duurzame energie en besluiten voor de toekomst zien. Ik heb niet het idee dat onze gemeenten uit dit probleem komen.”

Buddingh’ wordt in zijn ‘strijd’ voor groene energie gesteund door de provincie Zuid-Holland. ,,De provincie heeft ‘aanjaagteams’ gevormd die het draagvlak voor windmolens willen vergroten.” Buddingh’ rekent voor: ,,Met een park van vijftig windmolens op zee kun je een zesde van de zes miljoen huishoudens in Nederland voorzien van schone energie. Dat is mooi, maar niet voldoende. De energie die huishoudens gebruiken is slechts tien procent van het totale energieverbruik in Nederland. Het grootste deel wordt gebruikt door de industrie. We lossen in Giessenlanden dus zeker het klimaatprobleem niet op, maar leveren wel onze bijdrage.”

Dat hij nu als ‘groene’ wethouder wordt gezien, zegt hem niet zoveel. ,,Vooral door de tegenbeweging lijkt het of ik zo hardnekkig ben. Maar ik vind gewoon dat je bij tegenwind niet meteen moet denken ‘dan doe ik het maar niet’. Zeker niet in dit geval, waarbij de belangen te groot zijn. Het is niet dat ik niet naar mensen luister, maar ik kan dit gewoon niet mooier maken.” Reacties over afrekenen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vindt hij jammer. ,,Er zijn politici die een jaar voor de verkiezingen geen besluiten meer durven nemen. Ik vind het jammer als ik hier op word afgerekend. Als dat zo is, dan is dat zo, dit besluit is nodig voor de toekomst.”

advertentie
advertentie