Is Zuid-Hollandse Herry goed genoeg voor landelijke finale?

22 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Naaimachine Beat, Herry, Dolls House of Captain Pinokkio Hook: zo heten enkele van de technische kunstwerken waarmee Zuid-Hollandse onderbouwleerlingen de landelijke Shell Young Technical Award hopen te winnen. Hun kunstwerk moet voor 95 procent uit oude onderdelen bestaan en minstens één beweging kunnen maken. Ook leerlingen van het Willem de Zwijgercollege, vorig jaar winnaar van de award, doen weer een gooi naar het eremetaal. Zij hebben concurrentie van het Gymnasium Novum, het Picasso Lyceum en het Grotius College.

Het kunstwerk dient minimaal één beweging te kunnen maken, bijvoorbeeld rijden, vliegen, ronddraaien, voetballen of wuiven. Functioneel hoeft de beweging dus niet per se te zijn. Een vakjury beoordeelt de apparaten op werking, creativiteit, originaliteit en uiterlijk. Of de Zuid-Hollandse kunstwerken genomineerd worden voor de landelijke finale, wordt eind mei bekend gemaakt. Voor het zover is, hebben de teams nog genoeg te knutselen aan de kunstzinnige ontwerpen. Tijdens de finale op 24 juni in science center NEMO blijkt welke scholieren de Award mee naar huis nemen.

De wedstrijd is een samenwerking tussen Shell Nederland en science center NEMO, waarbij leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden uitgedaagd uit oude apparaten een bewegend, technisch kunstwerk te maken. Met de award geeft Shell uiting aan haar inzet om de belangstelling voor techniek onder jongeren te vergroten. Science center NEMO biedt naast wedstrijden, lesmateriaal en onderwijsprojecten, de grootste interactieve leeromgeving op het gebied van wetenschap en technologie in Nederland. Dit jaar is de Shell Young Technical Award voor de vierde maal georganiseerd.

advertentie
advertentie