Rampenoefening ja of nee?

2 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Gaan in Hardinxveld-Giessendam ergens tussen 1 en 21 juni buiten kantooruren piepers en telefoons af van het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT), het Gemeentelijk Management Team (GMT) en drie gemeentelijke actiecentra CRIB, Opvang en Verzorging en Voorlichting? Zo ja, dan betekent dat dat deze teams worden opgeroepen voor de RADAR praktijkoefening van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), in het kader van het project Rampenbestrijding op Orde.

Door Wil Sommeijer

Eind 2009 moeten de veiligheidsregio’s de (organisatie van) de rampenbestrijding en crisisbeheersing op orde hebben. Voor de praktijktoets zijn vijf gemeentes aangewezen, maar het is nog onbekend bij welke gemeente de piepers en telefoons rinkelen. Het betreft overigens een puur papieren toets, dus van gillende sirenes en dergelijke is geen sprake. De praktijktoets RADAR moet aantonen in hoeverre de regio en de gemeente(n) zijn voorbereid op een acuut grootschalig incident.

Tijdens het maandelijkse persgesprek met het college van burgemeester en wethouders liet burgemeester Wiebosch-Steeman er geen twijfel over bestaan, dat zij hoopt dat de oefening in Hardinxveld-Giessendam plaatsvindt. ,,Het is weliswaar een papieren oefening, maar het gaat wel wat verder dan dat. Er hoeven geen mensen geëvacueerd te worden of zo, maar wel moet je weten wie in een dergelijk geval bussen kan leveren. Het is natuurlijk een mooie toets om te zien hoever je bent met je rampenbestrijding en crisisbeheersing. Overigens wordt regelmatig ook intern geoefend, dat zit wel goed.“

In principe merken de inwoners van Hardinxveld-Giessendam niets van de RADAR praktijktoets omdat deze zich buiten kantooruren afspeelt. Maar volgens de burgemeester kan het zijn dat de oefening tot na 9.00 uur duurt. ,,In dat geval kan het gemeentehuis wat ontregeld zijn. Wij hopen dat de burgers daar begrip voor hebben.”

advertentie
advertentie