Nog even ‘plastics’ in de Koperen Knop

5 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Museum De Koperen Knop heeft al enkele tijd een expositie staan die ingaat op de ontwikkeling van kunststoffen. Onder deze verzamelnaam worden materialen gerangschikt, die van moderne grondstoffen zijn gemaakt. Centraal in het museum staat de 100-jarige historie van deze plastics. De gevarieerde expositie over dit onderwerp is nog tot en met zaterdag 20 juni te zien.

Als in de tijd rond 1900 de eerste primitieve kunststoffen ontstaan, realiseert niemand zich wat een vlucht dit materiaal in korte tijd zal nemen. Het begint met bakeliet, gevolgd door een grote hoeveelheid andere materialen. Aanleiding is de industriële revolutie, die noodzakelijk maakt dat er andere dan de gebruikelijke natuurlijke grondstoffen komen, om te voorkomen dat deze uitgeput raken.

Dit wordt vooral actueel na de Tweede Wereldoorlog met als gevolg dat de ontwikkeling van nieuwe kunststoffen in een sneltreinvaart toeneemt. In ons dagelijks leven worden we continu geconfronteerd met allerlei soorten plastics. We realiseren het ons helemaal niet. Ze zijn zo’n normaal onderdeel geworden van ons dagelijks bestaan, dat we denken dat ze er altijd al zijn geweest.

Wie echter de expositie in De Koperen Knop bezoekt realiseert zich weer hoe jong al die materialen zijn. De bezoekers ervaren de expositie dan ook als een feest van herkenning. Veel doet herinneren naar de afgelopen tientallen jaren. Er staan echter ook materialen die nog niet in de handel zijn, zoals een vouwstoel met de naam Flux. Dankzij veel bruikleengevers en sponsors is er een uitgebreid scala aan diversiteit te zien.

Wie de expositie nog wil bezoeken kan terecht tot en met zaterdag 20 juni. Het adres van De Koperen Knop is Binnendams 6, Hardinxveld-Giessendam. Het museum is open van dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur. Voor nadere inlichtingen, groepsbezoeken of andere vragen, bellen met 0184-611366 of mailen naar koperenknop@planet.nl Zie ook de website raadplegen: www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie