Barbie viert haar verjaardag in Het Reghthuys

22 juli 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Een succesvolle zakenvrouw, lid van een rock band, een piloot, onderwijzeres, kinderarts en een voormalige presidentskandidate... Wie is deze superster? Het is niemand minder dan Barbie. In 2009 wordt de vijftigste verjaardag van de pop gevierd en Barbie blijft een inspiratie voor de dromen van meisjes. Zaterdag 25 juli wordt in museum Het Reghthuys een nieuwe tentoonstelling geopend die geheel gewijd is aan de vijftigste verjaardag van Barbie.

Barbie-poppen verzamelen is niet langer exclusief voorbehouden aan kleine meisjes. 'Grote kinderen' houden zich er ook mee bezig en één daarvan is Els Schouten. Zij verzamelt al ruim twintig jaar de Barbiepoppen, haar vrienden en de accessoires. Zij heeft de afgelopen jaren in diverse musea exposities gehouden met haar unieke collectie. De collectie bestaat niet alleen uit poppen maar ook veel accessoires, zoals de huizen, auto’s en zelfs een vliegtuig. Een deel van de collectie van Els Schouten wordt, ter gelegenheid van Barbie’s vijftigste verjaardag, tentoongesteld in museum Het Reghthuys in Giessenburg.

De geboorte van Barbie

Het idee voor Barbie ontstond toen Ruth Handler haar dochter Barbara zag spelen met papieren poppetjes. Barbara en haar vriendinnetjes gebruikten ze in fantasieverhalen over volwassenen en tieners waarin ze speelden dat het studenten, cheerleaders of volwassenen waren met een baan.

Verscheidene jaren en vele ontwerpen later introduceerde Mattel Barbie, het Teen-Age Fashion Model, op 9 maart 1959 op de jaarlijkse speelgoedbeurs in New York. Ze hadden nog nooit een pop gezien die niet leek op de baby- en peuterpoppen die destijds populair waren. Mattel adverteerde met de pop in een televisiereclame en het werd onmiddellijk een succes. Zo werd Barbie geboren en meer dan vijftig jaar later is dit nog steeds een sterk merk.

Door de jaren heen heeft Barbie inderdaad de titel bereikt van de populairste modepop die ooit is geïntroduceerd, een positie die zij nooit is kwijtgeraakt doordat ze meegaat met haar tijd. De modetrends en de leefstijl van tieners ontwikkelden zich met een duizelingwekkende vaart en de stijlen veranderden van couture uit Parijs naar de geïnspireerde elegantie uit de jaren zestig van Jacqueline Kennedy naar een meer vrije, jeugdige look.

Barbie bleef actueel door trends te spotten die hot waren in entertainment en andere delen van de popcultuur. Tieners namen de 'Carnaby Street'-look over met de bijbehorende wijde broeken en lang haar. Een paar jaar later in 1967 nam Barbie de ‘Mod-look’ en kreeg ze een nieuw gezicht waardoor de pop weer actueel werd gemaakt voor de volgende generatie kleine meisjes.

In de jaren '70 droeg Barbie up-to-the-minute mode die de ‘prairielook’ weerspiegelde, de ‘omajurk’, de ongebruinde ‘California Girl’ en de glitterstijl van de ‘discojaren’ Halverwege de jaren '70 werd het gezicht van Barbie weer opnieuw vormgegeven met een brede glimlach en zongebleekt haar dat de schoonheidstrends van die tijd toonde.

In de jaren '80 was Barbie bij de tijd als een aerobicsinstructrice, een zakenvrouw met aktetas, maar ook een rock-star of arts. In 1980 was Barbie verkrijgbaar in Afrikaans en Zuid-Amerikaanse varianten. Eind jaren '90 stapte Barbie in de sportwereld voor dames. Ze racete voor NASCAR en in het jaar 2000 won ze als zwemster een Olympische medaille.

De beroepen

Als student in 1963, astronaut in 1965, chirurg in 1973, zakenvrouw in 1986, onderwijzeres in 1995, rockstar in 1998, tandarts in 1997, topdiplomaat en piloot in 1999, producer in 2003 en zelfs presidentskandidaat in 2004 heeft Barbie meisjes kennis laten maken met nieuwe dromen die begin jaren '60 onbereikbaar waren. De populairste modepop ter wereld heeft zelfs meer dan honderd beroepen gehad sinds haar introductie in 1959.

De vrienden

Door de jaren heen heeft Barbie veel vrienden en familieleden gehad, te beginnen met haar eerste vriendje Ken in 1961. Beste vriendin Midge werd voor het eerst geïntroduceerd in 1963. Maar ook de familie neemt een belangrijke plaats in, met onder andere het jongere zusje van Barbie Skipper, geïntroduceerd in 1964. Zelfs nu vijf decennia zijn verstreken, weerspiegelt Barbie nog steeds de dromen, hoop en toekomst van een complete generatie meisjes.

Het museum aan de Dorpsstraat 10 in Giessenburg is geopend op woensdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.

Meer informatie: 0184-651577.

advertentie
advertentie