Nieuw: Alzheimercafé in Tiendwaert

27 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Op bijna tachtig verschillende plaatsen in Nederland kunnen mensen al bijeenkomen in een Alzheimercafé van Stichting Alzheimer Nederland. Een plek waar cliënten, mantelzorgers en belangstellenden geholpen worden om te leren gaan met de gevolgen van dementie. Het is de bedoeling dat deze laagdrempelige bijeenkomsten één keer per maand gaan plaatsvinden in verpleeghuis Tiendwaert in Hardinxveld-Giessendam.

,,Goede voorlichting over dementie is belangrijk", aldus teamleider Piety Nijhoff van verpleeghuis Tiendwaert. ,, Door te praten over de problemen die dementie met zich meebrengt, kunnen cliënten, mantelzorgers en familie beter met de situatie overweg. Voor buren kan het betekenen dat zij eerder signaleren wat er aan de hand is." Het Alzheimercafé is een ontmoetingsplaats waar mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, vrienden en geïnteresseerden informatie krijgen over verschillende vormen van dementie. Door met elkaar in gesprek te zijn kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Nijhoff: ,, Het bijzondere is dat een Alzheimercafé verschillende aspecten bundelt die reguliere voorlichtingsavonden juist missen."

Het is de bedoeling dat deze laagdrempelige bijeenkomsten één keer per maand plaatsvinden. Tijdens de bijeenkomst is een gespreksleider aanwezig en wordt regelmatig een gastspreker uitgenodigd, die aan de hand van een onderwerp informatie geeft. Voor het realiseren van een Alzheimercafé zijn de initiatiefnemers Piety Nijhoff en Stien Blaauw, medewerker van Rivas zorggroep en Stichting Alzheimer Nederland, op zoek naar vrijwilligers. ,,Het is van belang dat een werkgroep en een klankbordgroep wordt samengesteld met mensen vanuit verschillende organisaties, mensen die beroepsmatig te maken hebben met dit onderwerp, ervaringsdeskundigen of geïnteresseerden", aldus Nijhoff. De werkgroep zorgt voor de organisatie en invulling van de bijeenkomsten terwijl de klankbordgroep de doelstelling en voortgang van het Alzheimercafé bewaakt.

Maandag 7 september wordt een introductiebijeenkomst in de Gieterij van Tiendwaert gehouden. Vanaf 16.30 uur staat een kopje koffie of thee klaar, waarna om 17.00 uur het programma van start gaat. In dit programma wordt de bedoeling van het Alzheimercafé verder uitgelegd.

Voor meer informatie: P.Nijhoff, 0184-657400 of p.nijhoff@rivas.nl. Bel voor vragen over dementie de Alzheimertelefoon 030-6567511 of kijk op www.alzheimer-nederland.nl.

advertentie
advertentie