Nieuw jeugdboek van Anne Marie Hoekstra is protest tegen dierenleed

10 september 2009 om 00:00 Nieuws

OTTOLAND – Deze maand verschijnt het nieuwe boek van de Ottolandse schrijfster Anne Marie Hoekstra bij uitgeverij Columbus. Het heet ‘Proefdier vrij!’ en gaat over tieners die in actie komen tegen de bio-industrie en dierproeven.

Hoekstra kreeg het idee voor ‘Proefdier vrij!’ toen ze op de radio een reclamespotje van Wakker Dier hoorde. ‘Kip, het meest mishandelde stukje vlees’, was de slogan in dat spotje. De schrijfster werd nieuwsgierig en nam een kijkje op de site van Wakker Dier. Ze schrok van het filmpje dat ze daar zag. De beelden tonen vleeskuikens die zo dicht op elkaar gepropt zitten dat ze zich bijna niet kunnen bewegen. Omdat deze dieren heel snel vetgemest worden, kunnen ze niet normaal adem halen. Vleeskuikens hebben een kort en ellendig leven. Ze zien nooit zonlicht, voelen nooit de wind op hun veren en kunnen nooit in het gras naar wormen zoeken. Toen ze nadacht over de manier waarop we in onze maatschappij met dieren omgaan, werden in het hoofd van de schrijfster de personages voor haar nieuwe boek geboren.

De hoofdpersonen in het boek zijn Dana (13) en Sepp (14). De tieners voeren aanvankelijk onschuldige acties tegen de bio-industrie, maar na verloop van tijd worden ze radicaler. Na een inbraak in een proefdiercentrum komen ze in aanraking met de politie. De gebeurtenissen zetten Dana aan het nadenken over haar relatie met Sepp en over zichzelf. Is dit eigenlijk wel de manier waarop zij zich wil inzetten voor dierenrechten? En wat betekent Sepp voor haar? Een spannend boek over vriendschap, het maken van je eigen keuzes en dierenleed voor kinderen van tien tot en met veertien jaar.

Vorig jaar werd het boek ‘Ontsnapping uit Numaga’ van Hoekstra uitgeroepen tot ‘beste christelijke kinderboek van 2008’. Dit jaar werd haar boek ‘Zoektocht in oorlogstijd’ genomineerd voor dezelfde prijs. Meer informatie over de schrijfster en haar boeken is te vinden op de site: www.annemariehoekstra.nl. Op deze site is ook een filmpje over ‘Proefdier vrij!’ te zien.

Het nieuwe jeugdboek telt 120 bladzijden, wordt uitgegeven door Columbus (ISBN: 978-90-8543-124-4), kost € 8,95 en is verkrijgbaar in elke boekhandel. Scholen en bibliotheken kunnen de schrijfster uitnodigen voor een presentatie door te bellen met de uitgever: 0513-637911.

advertentie
advertentie