'Logeren is voor Daan heel bijzonder'

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - Daan, elf jaar, heeft een handicap. Dat is voor zijn ouders soms best zwaar. Daan heeft extra begeleiding, tijd en aandacht nodig. ,,En dus is het voor ons heel fijn dat Daan af en toe een weekend uit logeren is bij de familie Sterkenburg uit Hoornaar. Wij weten dat hij het fijn heeft en wij kunnen even op adem komen”, vertelt de moeder van Daan. Syndion zoekt meer ouders die een logeergezin willen vormen. Daarom wordt woensdag 7 oktober om 20.00 uur een informatieavond gehouden over wat het betekent om logeergezin te zijn.

Toen Francien en Gerald Sterkenburg hoorden dat Syndion zocht naar nieuwe logeergezinnen, hebben zij heel goed nagedacht of het iets voor hen zou zijn. ,,Via familie hebben wij affiniteit met kinderen met een beperking. Maar voordat we ermee begonnen, wilden we eerst zeker weten dat we dit echt wilden; iedere maand een logé. Want wie A zegt, moet ook B zeggen; je wilt het ook kunnen volhouden en we hebben best een druk leven”, vertelt Francien.

,,Voor ons was het heel belangrijk dat het goed zou klikken tussen Daan en onze eigen twee jongens.” Voor de moeder van Daan was het juist ook heel fijn dat Daan in een gezin met kinderen terecht kwam. ,,Je wilt als moeder toch dat je kind het leuk heeft en Daan vindt het fijn om met Thom en Wouter te spelen. Hij geniet van het logeren en dat is zo belangrijk.”

,,Als Daan komt logeren, draait hij gewoon lekker mee in ons gezin. Hij is een heerlijke jongen, die dol is op buiten spelen, fietsen, computeren en gezellig mee op stap te gaan. Omdat hij wel van een vast patroon houdt, zijn er altijd een paar dingen die ieder logeerweekend terugkomen: lekker fietsen, naar oma en als het even kan ook naar Jaap, de neef van mijn man. Verder is het programma niet heel anders dan anders en daardoor is het ook heel goed vol te houden. We hoeven niet iedere maand van alles te verzinnen om het voor Daan fijn te maken. Hij geniet van het gewone.”

Hoewel Daan duidelijk geniet van het logeren, vindt hij het soms ook wel eens een beetje moeilijk. Francien: ,,Dan wil hij naar zijn eigen huis, naar de vertrouwde omgeving. Maar we kunnen het altijd goed oplossen: even wat afleiden, een filmpje kijken of iets anders doen en dan horen we hem er niet meer over. En natuurlijk worden wij ook steeds vertrouwder voor hem; hij logeert hier intussen al vier jaar.

Wij vinden het heel bijzonder om op deze manier iets te doen voor iemand anders. Ik zou iedereen die dit heeft gelezen en die overweegt om ook een kind met een handicap op te vangen, aanraden zich te laten informeren door Syndion. Want het kost niet veel tijd en energie en het brengt ook veel in je gezin."

Syndion heeft ongeveer tachtig actieve logeergezinnen. Twintig kinderen staan echter nog op de wachtlijst. Die wachtlijst wil de organisatie graag wegwerken en daarom houdt Syndion een informatieavond over wat het is om logeer’gezin’ te zijn. ,,Het woordje ‘gezin’ moet niet te letterlijk worden genomen. Iedereen die het leuk vindt om op deze manier iets te doen voor een kind met een handicap en het gezin waar hij of zij uitkomt, kan in principe logeergezin worden." De informatieavond wordt gehouden in vergadercentrum De Vliet, Schelluinsevliet 9. Meer informatie: 0183-651150 (Wilna van Termeij of Henriëtte van der Pijl) of mail logeergezinnen@syndion.nl.

advertentie
advertentie