Samenwerking leidt tot Hartcentrum Gorinchem/Dordrecht

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Hartpatiënten uit het verzorgingsgebied van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem kunnen voor een dotterbehandeling voortaan terecht in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. De beide ziekenhuisdirecties ondertekenden daartoe op 23 september een formele samenwerkingsovereenkomst. De eerste patiënten uit Gorinchem en omgeving zijn inmiddels al gedotterd in het ‘Hartcentrum Gorinchem/Dordrecht’ op de locatie Dordwijk.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis beschikt sinds 2008 over een vergunning voor dotteren (percutane coronaire interventie (PCI)). Dit is een behandeling waarbij vernauwde bloedvaten in het hart worden opgerekt. Dit jaar worden hier naar verwachting 400 ingrepen uitgevoerd. In 2010 zal dat aantal op zo’n 600 uitkomen, waarvan circa 200 bij patiënten van het Beatrixziekenhuis. De maatschap Cardiologie uit het Beatrixziekenhuis is hiervoor uitgebreid met een zesde cardioloog. Deze interventiecardioloog zal twee dagen in Dordrecht werkzaam zijn.

,,We zijn zeer blij met deze samenwerking. De voordelen voor de patiënt zitten in de snelheid waarmee ze geholpen worden, namelijk binnen 24 uur", aldus één van de Gorcumse cardiologen Piet van Rossum. ,,Daarnaast streven we ernaar dat de patiënt door de eigen behandelend arts wordt gedotterd, tenzij dat een snellere behandeling in de weg staat", licht Van Rossum toe. ,,We zorgen ervoor dat we optimale kwaliteit, snelheid en service bieden."

,,Eén van de voorwaarden aan onze vergunning was het aangaan van samenwerking met een ziekenhuis in aangrenzend gebied, om grotere aantallen patiënten te bereiken’’, vertelt cardioloog Arie de Vries van het Albert Schweitzer ziekenhuis. ,,Gorinchem lag voor de hand, omdat de beide afdelingen Cardiologie al langer samenwerken. We kennen elkaar goed.’’

Het Hartcentrum werkt daarnaast samen met het Erasmus MC. De Vries: ,,Enerzijds voor de uitwisseling van kennis, maar ook als backup bij eventuele complicaties. Dit is verplicht voor dottercentra in ziekenhuizen zonder eigen hartchirurgische afdeling.’’ In Nederland zijn nu 22 dottercentra met een vergunning om te dotteren.

De Vries verwacht dat het Hartcentrum Gorinchem/Dordrecht uiteindelijk 800 à 1000 behandelingen per jaar kan verrichten, waarvan structureel circa een derde deel van het Beatrixziekenhuis afkomstig is. De Vries: ,,Een centrum als dit moet in een paar jaar tijd tot wasdom komen. Zo staat het ook in de richtlijnen van het ministerie." De Vries is zeer tevreden over het functioneren van het centrum tot dusverre. ,,Iedereen is enthousiast. Voor patiënten is het veel prettiger om dichtbij huis deze ingreep en de daarop volgende dagopname te ondergaan.’’

advertentie
advertentie