Hardinxveld-Giessendam is Millennium Gemeente (+ filmpje)

5 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Wie Hardinxveld-Giessendam via de gemeentegrens bij Sliedrecht binnen komt rijden ziet het meteen: Hardinxveld-Giessendam is Millenniumgemeente. Partij van de Arbeid, wethouder Teun Sluimer en Cor Voorberg, fractievoorzitter van de ChristenUnie onthulden vorige week vrijdag het eerste en opvallende rode millenniumbord. De motie die beide fracties indienden om zich als millenniumgemeente aan te melden kreeg voldoende steun van de gemeenteraad om aangenomen te worden.

Door Wil Sommeijer

De gemeente heeft zich daarmee geschaard achter de wereldleiders die in september 2000 tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties de afspraak maakten om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en HIV/AIDS. Doel is in te zetten op verbetering van toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Deze beloften, want dat zijn het, zijn samengevat in de acht millenniumdoelen en moeten in 2015 gehaald zijn. Inmiddels nemen ruim 114 gemeenten in Nederland deel aan de campagne.

Op 30 juni vond in het Hardinxveldse gemeentehuis de eerste bijeenkomst plaats met vertegenwoordigers van vier plaatselijk maatschappelijke organisaties. Daaruit is een werkgroep ontstaan bestaande uit vertegenwoordigers van de Stichting Samen voor Polen, de Stichting Odini Malawi en de Stichting Dutch Connect. Contactpersoon is Peter Gerritsen, beleidsmedewerker Maatschappelijke Aangelegenheden. Deze werkgroep is de afgelopen maanden een aantal malen bij elkaar geweest.

Bijeenkomst

Op zaterdag 17 oktober houden de gemeente Hardinxveld-Giessendam en COS Zuid-Holland, het regionaal centrum voor regionale samenwerking (IS) een bijeenkomst in het gemeentehuis voor iedereen die geïnteresseerd is in ontwikkelingssamenwerking of actief is op dit terrein. Tijdens deze bijeenkomst - v‘Hard/t voor IS’ - krijgen lokale organisaties de kans hun ontwikkelingsprojecten te presenteren op een informatiemarkt en door middel van korte interviews hun ervaringen toe te lichten. Daarnaast kan het publiek deelnemen aan een debat met de raadsleden over de wijze waarop Hardinxveld-Giessendam als Millennium Gemeente een bijdrage kan leveren aan ontwikkelingssamenwerking. De bijeenkomst vindt plaats van 10.00 tot 13.00 uur.

advertentie
advertentie