'Geluiden uit journalistiek'

6 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Tijdens grote calamiteiten moeten fotografen en journalisten officieel over een politieperskaart beschikken om het ‘rampgebied’ te mogen betreden. Op vertoon van deze kaart mogen zij de aanwezige afrastering negeren, mits zij geen gevaar lopen. De laatste jaren betraden echter steeds meer hobbyisten met een digitale camera dit ‘verboden gebied’. ,,Het klopt dat wij nog wel eens een oogje toeknepen”, bevestigt politiewoordvoerster Wilma Noordergraaf. ,,We hebben geluiden van journalisten opgevangen dat zij zich hieraan stoorden. Sommige hobbyisten hielden zich niet aan de spelregels, zoals bijvoorbeeld de veiligheidsrestricties. Daarom moet nu iedere persvertegenwoordiger een politieperskaart tonen voordat hij of zij het gebied mag betreden. Ewoud heeft deze kaart niet. Hij is hier dus de dupe van. Dat vinden wij ook vervelend, want hij hield zich altijd keurig aan de spelregels. Maar we kunnen geen uitzonderingen maken, want hoe moeten wij het uitleggen als de één wel het gebied mag betreden en de ander niet?”

De Hardinxveldse brandweercommandant Cees van Andel betreurt dat Klop letterlijk een stap terug moet doen, maar kan de beslissing van het uitvoerend gezag wel begrijpen. ,,Bij ieder incident duiken heel veel - vaak jonge - hobbyisten op. Zij leggen soms de meest gruwelijke details vast, terwijl dit ‘not done’ is. Tevens kunnen wij hun veiligheid niet garanderen. Ewoud heeft wel oog voor het juiste beeld en kent het klappen van het zweep, maar ergens moet een lijn worden getrokken.” Van Andel hoopt dat Klop een prominente rol wil gaan spelen bij het ‘optuigen’ van een officiële website van de Hardinxveldse brandweer, zodat hij in ieder geval bij het korps betrokken blijft.

Burgemeester Maria Wiebosch-Steeman wil nog een goed woordje voor Klop doen, maar vreest dat dit niet veel zal helpen. ,,Wellicht kan voor ieder brandweerkorps één uitzondering worden gemaakt. Zo kan Ewoud zijn werk gewoon blijven doen, want hij deed hele goede dingen. Maar ik ben bang dat mijn pleidooi geen gehoor vindt.”

advertentie
advertentie