'Beschermen tegen griep'

10 november 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Mensen uit risicogroepen krijgen in november een uitnodiging voor de griepprik. Een aantal krijgt dit jaar ook een vaccin tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) aangeboden. Een medewerkster van kring-apotheek Hagi geeft advies hoe de griep het beste bestreden kan worden.

,,Iemand met Nieuwe Influenza A is gemiddeld een week ziek. Dat is te vergelijken met een ‘gewone’ griep. De meest voorkomende verschijnselen zijn koorts met daarnaast koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn, moeheid, misselijkheid, soms diarree, gebrek aan eetlust en een droge hoest. Het hoesten kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal binnen zeven dagen. Ook zonder het gebruik van medicijnen worden mensen met deze griep meestal weer snel beter.

Een verkoudheid- of griepvirus, maar ook andere ziekteverwekkers, maken minder ziek bij voldoende weerstand. Een verminderde weerstand heeft de volgende verschijnselen tot gevolg: snel verkouden en vaak moe, veel last van hoofd- en keelpijn, concentratieproblemen en snel last van huidirritaties of infecties.

De volgende maatregelen kunnen de weerstand ondersteunen: voldoende warm aankleden, veelzijdig eten, vooral veel groente en fruit, regelmatig ontspannen, om opgebouwde reserves niet aan te spreken, sporten, bij voorkeur in de buitenlucht, rustig aan doen bij ziekte en voldoende slapen."

Meer informatie over de vaccinatie tegen Nieuwe Influenza is te vinden op www.grieppandemie.nl. Vraag bij Kring-apotheek Hagi om het juiste advies bij griep. De Kring-apotheek heeft ook een uitgebreide informatiefolder over dit onderwerp.

advertentie
advertentie