Bezittingen beschouwd valt niet bij iedereen in goede aarde

10 november 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Het is een mooi idee. Breng een administratieve correctie aan in de stille reserves, krijg overeenstemming met de provincie en de accountant en het hiermee vrijkomende vermogen kan worden ingezet om toekomstige financiële problemen, die uit het verleden stammen, op te lossen. Aan de raadsleden de taak hun fiat te geven aan de ‘bezittingen beschouwd’, maar de meningen bleken verdeeld tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week donderdag 5 november.

Door Wil Sommeijer

Financiële problemen uit het verleden zijn door het college van burgemeester en wethouders op een creatieve wijze te lijf gegaan door gebruik te maken van zogeheten stille reserves. Deze stille reserves zijn ontstaan door gronden die in het verleden niet afgeschreven hadden hoeven worden. Hierdoor zijn deze gronden voor een te lage balans opgenomen. Dit is verwoord in de Nota ‘actief met activa 2008’. Het college stelt voor om door middel van een administratieve correctie de afschrijving en waarde van de gronden te corrigeren voor een vierkante meterprijs van 50 euro en gronden met een agrarische bestemming te corrigeren voor een vierkante meterprijs van 20 euro. Deze administratieve correctie brengt een saldo van 5.276.850 euro op dat gebruikt gaat worden voor achterstallige of resterende zaken, zoals wegen.

Henk de Vree (T@B) had er geen goed woord voor over. ,,Het kan toch niet zo zijn dat bijvoorbeeld de pacht van de tennisvereniging wordt verhoogd met het argument dat de grond onder de tennisbanen meer waard is geworden.” Ook David Koppelaar (CDA) was niet erg onder de indruk van het stuk, met name over de waardevermindering van de scholenstrook. ,,Als je ziet dat nog niet zo lang geleden kansen in de raad geweest zijn, maar die waren toen niet nodig. Er waren gelden beschikbaar om die scholenstrook af te waarderen, maar die gelden zijn voor iets anders gebruikt.”

Jaap Tromp (VVD) gaf aan dat er sprake is van een heel andere uitkomst als in het stuk wordt voorgehouden. ,,Eerst praten we over een verkoop van gemeentelijke activa aan een andere gemeente, nu praten we gewoon over een herverdeling van de gemeentelijke activa en dat is een heel ander fenomeen.” Ook twijfelde Tromp of de provincie wel akkoord zal gaan met wat nu voorligt. De provincie stelt dat een relatie met de financiële problemen in het verleden moet zijn. ,,Zo heeft de post voor de gemeentewerkplaats en brandweerkazerne geen relatie met het verleden. Dat daarvoor geen reserves zijn opgebouwd is een ander verhaal. Dat geldt ook voor de vernieuwing van de bestuursvleugel, dat is nieuw beleid. Als je dan een vuiltje uit het verleden aan wilt pakken denk ik aan de vuilstortplaats in Boven-Hardinxveld, of het BTW risico van de Rehobothschool van 290.000 euro of de voorbereidingskosten voor het MFA van 121.000 euro waar we niets mee doen. Daar liggen de relaties met het verleden.”

Van de zijde van de coalitiepartijen PvdA, SGP en CU kwamen wat positiever geluiden. Jan de VOS (SGP) zag in de goedkeuring van de provincie juist een succes voor de financiële inspanningen die de gemeente gepleegd heeft om weer tot een financieel gezonde gemeente te komen. Joop Kuipers (PvdA) had moeite met de kosten voor de vernieuwing van de bestuursvleugel. Hij zag graag de kosten voor de aanpassing van de bestuursvleugel vooraf uitgesplitst in de commissievergadering, zodat later een besluit over kan worden genomen en Jan Nederveen (CU) vertelde dat zijn fractie het een creatief idee vond, maar in eerste instantie toch wel wat twijfels had. ,,Maar door een zorgvuldige gevolgde procedure met provincie, belastingdienst en accountant kunnen wij ons wel vinden in het voorstel.”

Nog niet bekeken

Wethouder Theo Boerman gaf toe dat de provincie nog niet de inzet van de gelden heeft bekeken. ,,Maar we zijn ervan overtuigd dat we dit doen binnen de afspraken die we met de provincie hebben gemaakt. De aanpassing van de bestuursvleugel is destijds bij de interne aanpassingen van het gemeentehuis buiten beschouwing gelaten. De wethouderskamers en de B@W kamer zijn hard aan nieuw meubilair toe. Wij zitten op zeer krakkemikkige spullen. Ik heb de afdankertjes van de ambtenaren, het is zelfs al eens gebeurd dat een bezoeker van de stoel opstond en de zitting bleef hangen. Ook gebeurt het dat iemand ineens met de kantoorstoel naar beneden zakt. Wij streven ernaar om met de aanschaf ruim binnen het bedrag van 76.850 euro te blijven. Achteraf zullen wij u daarover rapporteren.”

Uiteindelijk werd ‘Bezittingen beschouwd’ aangenomen door de fracties van de PvdA. SGP en CU. Tegen stemden de VVD, het CDA en de T@B.

advertentie
advertentie