Twee zussen en een wagen zooi

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

Het begon vijf jaar geleden in december. Alle overtollige bric en brac werd in de tuin bij Liesbeth Leenman uitgestald en te koop aangeboden. Jolijn de Rooij: ,,We verkochten als een tierelier. Maar achteraf vroegen we ons af hoe we het gedurfd hebben want vergeleken met nu hadden we toen heel weinig spullen. Omdat er zoveel leuke reacties kwamen trokken we de stoute schoenen aan en huurden een kraampje in Hoornaar. Die eerste keer stonden we een hele dag in de regen en er kwam geen mens. We hadden van veilingkistjes ‘leuke oud gemaakte’ mangelbakjes geknutseld. Een mevrouw kocht er eentje met de opmerking dat ze het thuis wel wat zou opknappen.” De zussen krijgen weer de slappe lach, als ze het verhaal vertellen. Maar tijdens die natte dag werden wel de eerste contacten met Museum de Koperen Knop gelegd en daarna verliep alles succesvol.

Liesbeth en Jolijn de boer op met brocante H’VELD-G’DAM / LIENDEN – Zus & Zooi staat zo’n acht keer per jaar op markten en fairs. Vanuit de wagen verkopen Liesbeth Leenman en Jolijn de Rooij betaalbare brocante die ze in de tijd daarvoor verzameld hebben. De oorsprong van dit alles ligt aan de Kerkweg in Giessendam waar de zussen onder de naam Kroon geboren zijn. ,,We hebben het van onze moeder meegekregen, dus we kunnen er niks aan doen want het zit ons in de genen. We waren altijd al gek op rommelmarkten en kringloopwinkels. En toen onze huizen vol waren moesten we wel.”

Door Margreet Strijker

De zussen schuimen los van elkaar heel wat winkeltjes, rommelmarkten en verkopingen af. Ook slaan ze hun slag graag in Frankrijk tijdens de gezamenlijke gezinsvakanties. Soms is afstand doen van een aankoop lastig en vindt iets een al dan niet tijdelijk plekje in de eigen ‘brocante-achtige’ interieurs. De huizen van Liesbeth in Giessendam en Jolijn in Lienden (Betuwe) raakten dus al snel overvol en er werd een paardenstal van vrienden gebruikt voor opslag. Nadat die mensen gingen verhuizen was er een probleempje. Jan. de echtgenoot van Liesbeth, kwam op het idee om een oude werkkeet aan te schaffen. ,,Maar Jan betreurde dat idee al snel, want wij vonden dat helemaal geweldig en sloegen aan het fantaseren over rondrijden met zo’n ding. Sindsdien heeft hij de twijfelachtige eer onze logistieke medewerker te zijn, een titel die we op een ergens opgescharrelde stofjas hebben geborduurd. Ook doet hij onze website.” Omdat de eerste wagen eigenlijk niet geschikt was om mee te rijden, werd de huidige aangeschaft. Hij is maar 4 bij 2 meter, maar er kan verrassend veel in. De keet werd geheel in stijl opgeknapt en van een Zus & Zooi luifel voorzien. Jan Leenman, die de keet achter zijn busje vervoert, ‘mag’ dus altijd mee ‘mag’. Rien de Rooij, die eigenlijk helemaal niks heeft met oude troep, rijdt vaak braaf met zijn echtgenote mee naar rommelmarkten. Als Jolijn op pad is met de wagen blijft hij thuis bij de kinderen en speelt huisman.

,,We krijgen heel veel leuke reacties op de wagen. Er heeft een keer een heel klein fotootje in de Ariadne (woontijdschrift) gestaan. Veel mensen herkennen ons daarvan. Iemand zei een keer: ‘Oh, dit staat altijd in de bladen en nu sta ik er zelf in’. Er worden soms kinderen bij neergezet voor op de foto: nou dan voel je je leuk hoor. Het is net een soort toneelspelen. In het echt ben ik kleuterjuf en nu mag ik de winkeljuf zijn.” Jolijn giert het uit. Als het lachen bedaard is vertelt Liesbeth dat ze puur op gevoel inkopen. ,,We hebben geen verstand van antiek en pretenderen niet dat we verstand hebben van wat we verkopen. Vaak weten de bezoekers meer en krijgen we hele leuke verhalen te horen. Omdat we helemaal niet zakelijk zijn kopen we niet van particulieren. We hebben enerzijds geen idee wat voor prijs we moeten bieden en durven anderzijds geen nee te zeggen als we iets niet leuk vinden. Het is dus helemaal niet onze bedoeling eraan te verdienen. We hopen onze kosten er een beetje uit te halen en aan het eind van het jaar verkopen we voor een goed doel. We hebben er gewoon samen heel veel plezier in. Soms hebben we timmer- of naaidagen. Dan wordt de workmate in de huiskamer gezet en gaan we aan de slag. Maar we kunnen helemaal niet klussen en zijn soms net ‘Buurman en Buurman’ (kinderprogramma van de VPRO).”

Jolijn werkt in het onderwijs en heeft daarnaast haar handen vol aan haar gezin van drie kinderen. Liesbeth is moeder van vier en huisvrouw. Maar ook geeft ze workshops gecombineerd met een High Tea. Daarnaast schildert ze mens en dier portretten. (In 2010 vertelt Liesbeth in deze krant over die hobby in de rubriek ‘Wat mij boeit…’). Wie nieuwsgierig is geworden naar de zussen en hun wagen volgeladen met zooi kan op 20 november een kijkje gaan nemen op de Winterfair bij ‘De Peerenhof’ in H.I.Ambacht (www.peerenhof.nl). In december staat de wagen ergens in Hardinxveld-Giessendam voor een verkoping ten bate van het Samuel kindertehuis in Roemenië. In Het Kompas en op www.zusenzooi.esmartweb.com kunt u hier te zijner tijd meer over lezen. Contact opnemen via telefoonnummer 0184 -616875 kan ook.

advertentie
advertentie