Expositie sjaals in streekdracht en mode

16 november 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Van oorsprong is de sjaal een functioneel kledingsstuk en kan worden gezien als de voorloper van de (over)jas. Tegenwoordig is het vooral een versierend element in de kleding. Over die geschiedenis gaat de kleurrijk opgezette expositie in museum De Koperen Knop, die plaatsvindt van 10 april tot en met 26 juni 2010.

Het gaat in de expositie om het verhaal van de sjaal in streekdracht en mode, waarbij de geschiedenis van dit ‘kledingsstuk’ van de 18e eeuw tot 2010 in beeld wordt gebracht. Van oorsprong komt de sjaal uit het Perzische rijk. In het Perzisch is de naam shal of sâl. Die naam komt uit het Sanskriet, waar dit sati of doek betekent. Daarmee wordt een vierkante of langwerpige doek bedoeld, gedragen ter bedekking van het hoofd, de hals en/of de schouders. Dergelijke omslagdoeken droeg men tegen de koude.

In de 18e eeuw droegen burgers een schoudermantel tegen de kou. In de 19e eeuw werd die vervangen door een gedragen omslagdoek. Dit gebeurde tot rond 1870. In dezelfde tijd kwamen in Frankrijk de kashmir sjaals in de mode. Van oorsprong kwamen deze prachtige van kleurrijke randen voorziene wollen sjaals uit India. In Europa kregen de sjaals namen als palmdoek, worteldoek of paisleysjaal. Ze werden in de mode gedragen, maar maakten ook deel uit van de streekdracht. Na 1870 kwamen er in de streekdracht bijna overal omslagdoeken voor. Veelal in zwart, maar soms met een grijze rand. De laatste jaren is de grote wollen of katoenen omslagdoek weer helemaal terug in de mode. Ook zien we in het hedendaagse modebeeld een soort schoudermantel terugkomen.

Naast de omslagdoek is er ook de halsdoek van witte neteldoek of batist. Maar die kwamen ook in felle kleuren in effen en ruitjespatroon voor. Daar tussendoor waren er ook de sjaals in vele maten, soorten en kleuren, die als modeaccessoire van belang waren. Een bijzondere plaats in deze expositie is weggelegd voor de Hermès sjaal uit de 20e eeuw. Het wordt vooral een kleurrijke expositie over de geschiedenis van de sjaal, tot aan de design ontwerpen anno 2010.

Museum De Koperen Knop - Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam - is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum heeft een permanent gedeelte, een museumtuin, diverse bijgebouwen, een ontvangstzolder en een koffiekamer. Voor inlichtingen: 0184-611366 of www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie