Regio in ban van ‘de prik’

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De telefoons van het regionale callcenter van de GGD Zuid-Holland Zuid rinkelen een stuk vaker sinds minister Klink bekend heeft gemaakt dat kinderen onder de vijf jaar ook ingeënt mogen worden tegen de Mexicaanse griep. ,,Voor die bewuste maandag werden we dagelijks zo’n twintig keer gebeld door mensen met vragen over de Mexicaanse griep. Na deze maandag kregen we ineens vijfmaal zo veel telefoontjes binnen. Daarom hebben we besloten het callcenter uit te breiden”, aldus Ben de Haan, projectleider van de GGD.

Mexicaanse griep komt steeds dichterbij

Het merendeel van de bellers zijn ongeruste ouders die vooral willen weten wanneer hun kind ingeënt gaat worden. ,,Maar er zijn ook veel vragen over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Deze week krijgen alle ouders met kinderen onder de vijf jaar een oproep in de bus. Juist omdat we ouders bewust willen laten kiezen is er ook een informatiefolder over het vaccin bijgesloten bij deze oproep. Zo kunnen ouders alles goed nalezen. Zijn er dan nog steeds vragen dan kunnen ze natuurlijk contact opnemen met ons.” Ben de Haan verwacht dat het aantal telefoontjes naar het callcenter nog verder zal toenemen als de eerste oproepen zijn verstuurd. ,,Als het nodig is zullen we tegen die tijd het callcenter nog verder uitbreiden.”

Ook bij de huisartsenpost in Gorinchem is goed te merken dat de Mexicaanse griep ook in deze regio is binnengedrongen. In de wachtkamer van de post is nu een aparte ruimte gemaakt waar mensen die vermoedelijk de Mexicaanse griep hebben, kunnen wachten. ,,In het begin lieten we deze mensen wachten in de ruimte bij de schuifdeuren, maar dat was eigenlijk niet heel ideaal. Die mensen zaten dan ook nog eens op de tocht. We proberen de griepgevallen zoveel mogelijk telefonisch te helpen, maar soms ontkom je er niet aan en moeten mensen gezien worden door een arts. In principe doen we geen huisbezoek bij mensen met Mexicaanse griep. Dat doen we alleen als mensen echt niet in staat zijn om naar ons toe te komen”, aldus een woordvoerder van de huisartsenpost. Wel is er op de post een huisarts die alleen de griepgevallen behandelt.

Ook in het Beatrixziekenhuis worden steeds meer maatregelen genomen om de Mexicaanse griep buiten de deuren te houden. Eerder deze week maakte het ziekenhuis bekend dat kinderen voorlopig niet meer op de kinderafdeling van het ziekenhuis op bezoek mogen komen.

Momenteel zwelt de epidemie aan en blijken met name onder kinderen steeds vaker ziekenhuisopnames noodzakelijk te zijn. Kinderen tot en met zestien jaar blijken een belangrijke risicogroep voor de overdracht doordat zij veel onderlinge contacten hebben.

Daarnaast is er vrijdag begonnen met het inenten van het personeel tegen de Mexicaanse griep. De eerste vaccinatiedag is succesvol gebleken. Van de ruim 1200 medewerkers en vrijwilligers die in het Beatrixziekenhuis werken, hebben 533 donderdag een prik gehaald. Deze week zijn nog twee vaccinatiedagen in het ziekenhuis.

Donderdag 26 november begint voor inwoners van Hardinxveld-Giessendam de eerste vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep in sporthal De Stoep in Sliedrecht. De tweede ronde vindt plaats op donderdag 17 december. Mensen die in aanmerking komen voor deze prik krijgen een oproep thuis. Ook is het schema terug te lezen op de website van de GGD: www.ggdzhz.nl. Mensen die vragen hebben over de nieuwe griep kunnen contact opnemen met het call center van de GGD. Het callcenter is bereikbaar op werkdagen van 9.00-16.00 uur via 078-6321801.

advertentie
advertentie