Ontroerende voordracht over koning

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Voordrachtskunstenaar Carool Popelier verzorgt donderdag 10 december een theatrale presentatie over het onderwerp 'Koning Gilgamesj en het levenskruid'. Hij doet dit in museum De Koperen Knop, op verzoek van de Volksuniversiteit Hardinxveld-Giessendam.

Koning Gilgamesj, van wie men tegenwoordig aanneemt dat hij heeft geleefd in de 27ste eeuw v.Chr. is volgens het aan hem gewijde epos, koning van de Zuid-Babylonische stad Oeroek geweest. Deze stad is gelegen in het zuiden van Irak, circa tweehonderd kilometer ten zuiden van (het toen nog niet bestaande) Bagdad.

Het ontroerende verhaal over deze koning Gilgamesj behoort tot de oudste literaire teksten uit de menselijke geschiedenis. In dit verhaal staan universele thema’s als verlangen naar vriendschap, angst voor de dood en de zoektocht naar onsterfelijkheid centraal. Gilgamesj onderdrukt zijn volk. Hij krijgt door de goden een vriend toebedeeld met wie hij op avontuur kan gaan, zodat zijn volk van hem verlost zal zijn. Samen beleven zij avonturen en tarten de goden. Wanneer zijn vriend sterft, komt de koning in een diepe existentiële crisis. Zoals Gilgamesj eerst van zijn volk het onmogelijke heeft geëist, zo wil hij nu ook van de goden het onmogelijke: als sterfelijke mens de onsterfelijkheid verkrijgen.

Dit verhaal is wellicht de oudste literaire tekst ter wereld. Het is genoteerd in spijkerschrift op kleitabletten. De eerste tabletten hiervan werden teruggevonden in 1850, toen het spijkerschrift nog niet was ontcijferd. Twintig jaar later vertaalde een medewerker van het Brits Museum een aantal tekstfragmenten van dit Gilgamesj-epos: een sensatie. Koning Gilgamesj wiens wens het was onsterfelijk te worden kreeg hiermee zijn zin: zijn verhaal is door de kennis van het spijkerschrift onsterfelijk geworden.

Carool Popelier is geboren in Rotterdam en heeft klassieke talen gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Na jarenlang als classicus in Noord-Brabant werkzaam te zijn geweest, richt hij zich ook al weer jaren geheel op het vertellen van mythen en beroemde liefdesverhalen op tal van plaatsen in Nederland. Daarnaast geeft hij rondleidingen met een mythologisch thema in een aantal musea en één keer per jaar leidt hij belangstellenden rond in Griekenland met zijn project ‘Mythologie op locatie. Momenteel woont hij in ‘s-Hertogenbosch.

De aanvang is om 20.00 uur. Einde ongeveer 22.30 uur. Introducés zijn van harte welkom. Zij betalen € 4.

advertentie
advertentie