Schaaktoppers maken geen fouten

19 december 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - De toppers maakten geen fout in de dertiende ronde van schaakvereniging De Giessen. Zij breidden hun voorsprong op naaste concurrent Tim Schakel iets uit vanwege diens afwezigheid. Gerard de Gans kreeg voor het eerst een zware tegenstander in de persoon van de voorzitter en moest erkennen dat hij daar nog niet tegen is opgewassen. De oprichters Bert den Boer en Ton Boot speelden evenals vorige week tegen elkaar en maakten er weer een spannende partij van. Dit keer werd het evenwicht wel verbroken, in het voordeel van Bert. Robert Euser stond goed tegen Kees Bons, maar zag mat in één over het hoofd. Voor Kees wel leuk, want hij dreigt nu van de laatste plaats af te komen.

Stand na de 13e ronde: 1. Kasper Euser 794; 2. Jaco Vonk 754; 3. Tim Schakel 698; 4. Eddy Korevaar 614; 5. Maarten Euser 607; 6. Bert van Hees 578; 7. Arjo van Houwelingen 561.

Het tweede team van S.C. De Giessen had een zware avond tegen het eerste team van Acquoy. Het leek op een fiasco uit te draaien door snelle verliespartijen van Diardi Donk en Arjan Uittenbogaard. Ook Jan Post kwam niet goed uit de opening waarna Arjan Kreukniet (oud-speler van De Giessen) het met een paar korte klappen uitmaakte.

Vervolgens stonden Chris van Wieringen en Henk van Houwelingen niet florissant, maar zij zaten niet bij de pakken neer en probeerden hun stellingen om te buigen. Dat lukte goed bij Chris, want hij wist zijn tegenstander tot overgave te dwingen. Henk kwam ook heel ver, maar het was net niet voldoende. Rob van Driel had inmiddels netjes gewonnen en ook Martijn Koutstaal deed van zich spreken middels een degelijke pot.

Aan Wim Deurloo was de taak om alsnog het gelijkspel in de wacht te slepen. Hij had er wel de stelling naar, maar opeens speelde zijn tegenstander een heel gemene zet met dameverlies of mat tot gevolg. Wim koos begrijpelijkerwijs voor overgave. Het tweede team staat inmiddels op een zesde plaats met een punt uit drie wedstrijden.

Het C1- jeugdteam behaalde voor de tweede keer een gelijkspel, dit keer tegen Utrecht C1. De punten werden gescoord door Emma Dubbeldam en Andries Boer. Alle teams delen nu de eerste plaats, omdat alle wedstrijden tot op heden in een gelijkspel zijn geëindigd.

Tenslotte hebben de Regiohakkers met de hakken over de sloot de volgende ronde van de SGS-bekercompetitie bereikt. In en tegen Gorinchem werd een gelijkspel behaald, het verlies van Eddy Korevaar aan bord vier werd hierdoor weggestreept, met een 2-1 overwinning tot gevolg. Andries Dekker en Jaco Vonk wisten hun partij te winnen.

advertentie
advertentie