Neva-ensemble opnieuw in Sliedrecht

20 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Muziekliefhebbers hebben de datum allang genoteerd: 7 januari 2010. Dan treedt het Neva-ensmble uit Sint-Petersburg in Rusland weer op in Sliedrecht.

Voor degenen die deze vijf weergaloze zangers en zangeressen al eerder hebben gehoord, behoeft het Neva-ensemble nauwelijks nog een introductie, laat staan een aanbeveling.

Het ensemble bestaat uit slechts twee zangeressen en drie zangers, maar met hun hoog geschoolde stemmen kunnen zij grote ruimtes moeiteloos bestrijken. Alle leden van het ensemble zijn vocaal geschoold aan Russische conservatoria en de opleidingen daar behoren tot de beste ter wereld. Allemaal zijn ze in de zomermaanden als solist verbonden aan operagezelschappen, onder andere aan de Kirov-opera in Sint-Petersburg. In de wintermaanden vinden ze elkaar in hun liefde voor de Russische vocale muziek, speciaal de muziek uit de Slavisch-orthodoxe eredienst. Een deel van het optreden van het ensemble wordt dan altijd ook gevuld met religieuze muziek, a capella gezongen, zoals dat in de Slavisch-orthodoxe rite gebruikelijk is. In deze muziek komen de krachtige en zeer fraai harmoniërende stemmen goed tot hun recht. Het is vocale kunst recht uit de Russische ziel. Een ander deel van het optreden wordt gevuld met Russische volksliederen, maar ook met gedeeltes uit opera’s, vaak ook weer van Russische componisten.

Wie dit uiterst veelzijdige ensemble zelf wil horen, krijgt daartoe de gelegenheid op donderdag 7 januari. Om 20.00 uur treedt het Neva-ensemble op in het kerkgebouw van de vrijzinnige geloofsgemeenschap in Sliedrecht, Kerkbuurt 157 in Sliedrecht, het makkelijkste te bereiken via het parkeerterrein bij Overslydrecht. De kerk gaat open om 19.00 uur. Tijdig komen is gewenst: de ruimte is beperkt en vol is vol. De toegang is gratis. Aan het einde van het concert wordt een collecte gehouden.

advertentie
advertentie