Rumoer rond knallende bussen

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

,,We zouden met hamers op de deksels slaan en dan kan de boel ontploffen”, stellen de schutters in een brief aan Het Kompas. ,,Gemeente: Wij schieten niet met deksels, maar met zachte ballen en plastic zakken. In het bericht staat dat in de jaren 90 van de vorige eeuw iets gebeurd was in de gemeente Kampen. Bij ons zijn er geen kinderen van die leeftijd die eraan mee doen. En als dat zo zou zijn zouden wij ze wegsturen. Kijken mag wel, maar op een veilige afstand. Nu zagen we op de regionale tv / krant ‘De Stentor’ van Kampen dat daar het carbidschieten juist niet verboden is. Het schieten mag in het hele dorp. Van 10.00 uur tot 2.00 uur. Laat ons daarom in de middag schieten, veel vragen we niet. Het is één keer per jaar oud en nieuw, laat ons ons pleziertje houden op die dag. Ieder jaar zijn we met zo’n vijftig man bezig in het park. Er is nog nooit één klacht bij ons gekomen. Vele mensen komen juist kijken en vinden het prachtig. Deze jaarlijkse traditie mag ons niet worden ontnomen. En waarom onderscheid maken tussen carbidschieten en vuurwerk? Komen we straks zover dat het vuurwerk ook alleen maar buiten de bebouwde kom afgestoken mag worden?”

Verbod op carbidschieten in dorp H’VELD-G’DAM - De carbidbussen knalden de voorbije jaarwisseling nog ouderwets in het dorp, maar als het aan burgemeester Maria Wiebosch-Steeman ligt gaat deze traditie de prullenbak in. Zij wil het carbidschieten verbieden en daarom een paragraaf over de hobby in de APV opnemen. De ‘schutters van het park’ reageren teleurgesteld.

,,Carbidschieten is gevaarlijk”, reageert burgemeester Maria Wiebosch-Steeman.

,,Als de briefschrijvers stellen dat niemand last van ze heeft gehad, deel ik die mening niet. Omwonenden hebben echter niet snel de neiging om hun eigen buren aan te geven als ze overlast ervaren. Maar ik denk dat heel veel mensen schrikken van de harde knallen. Overal in den lande worden momenteel discussies gevoerd over (illegaal) vuurwerk en carbidschieten. De wetgeving wordt strenger op dit punt. Wij zullen het verbod op carbidschieten in ieder geval opnemen in de APV, zodat we volgend jaar een middel hebben om strafrechterlijk op te treden.

advertentie
advertentie