'Ik heb meer met Margriet dan met Beatrix'

12 januari 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Als Adri van Dijk (70) de voordeur opendoet sta je meteen oog in oog met een portretje van Koningin Emma. Op het richeltje onder de spiegel staan allerlei oranje gekleurde spulletjes. Maar de echte blikvangers in de hal zijn de twintig herdenkingsborden. Met bovenop de bordenkast porseleinen flessen die iets te maken hebben met het Koninklijk huis. Adri: ,,Dit is nog helemaal niks hoor, moet je eens in het zijkamertje kijken.” En gelukkig staat er een stoel in dat Koninklijke kamertje, want je moet er echt even voor gaan zitten om alles op je in te laten werken.

Een wand met nog zo’n honderd borden. Aan de planken hangen ongeveer 160 theelepeltjes, voor de borden staan vingerhoedjes en eierdopjes. Een kast met 47 mokken, 40 bekers, vazen en flessen met Oranjebitter. Ergens anders meer dan 60 glazen. Er is een tafeltje met serviesgoed op een koninklijk dienblad, dat weer op een oranjegezind kleedje staat. Op een tweede tafel koektrommels en oranjehagel-, ontbijtkoek- en beschuitblikken. Ertussen 32 van de 400 aardewerk tegeltjes. De 368 andere staan in mandjes in kasten. Net als de 850 kaarten en foto’s met afbeeldingen van de Koninklijke familie. Die weer bij de 400 boeken en tijdschriften staan. ,,Nou ja, de ‘Vorsten’ reken ik dan niet mee, want daar ben ik nog steeds op geabonneerd.”

Sinds wanneer ze verzamelt weet mevrouw niet precies meer, maar waarmee het begon wel. ,,We zaten op onze hurken spullen uit te zoeken voor de rommelmarkt van de kerk, toen er mokken met afbeeldingen van het Koninklijk huis te voorschijn kwamen.” Op de vraag of mevrouw ook echt Koninklijk gezind is antwoordt ze: ,,Ja, nou en of. Maar ik heb eigenlijk meer met Margriet dan met Beatrix. Ik vind haar met Pieter zo’n leuk stel. Ze komen altijd gewoon menselijk over.” Ook volgt ze alle ontwikkelingen rond de prinsen en prinsessen en hun kinderen. Over het gedoe met de vakantiewoning van Alexander en Maxima zegt ze:,,Ach, daar is veel teveel ophef over gemaakt. Ik heb me er eerlijk gezegd niet zo in verdiept. Het drama in Apeldoorn heeft me wel erg geraakt. Verschrikkelijk vond ik dat.” Mevrouw kijkt graag naar ‘Blauw Bloed’ op TV, maar aan de nieuwe serie ‘Bernard, schavuit van Oranje’ waagt ze zich niet: ,,Alleen dat ‘schavuit’ staat me al niet aan.”

Een schattig speldenkussentje met zeker 80 speldjes erin geprikt trekt de aandacht. ,,Ja, dat is nog van de luierspelden van Jasper en Cora, die nu al 44 en 42 jaar oud zijn.” Adrie heeft duidelijk heel veel lol in haar verzameling en ze is er trots op ook: ,,Ik ben niet zo gauw trots, maar nu ben ik dat wel. Op Jasper die dit kamertje zo mooi voor me gemaakt heeft. Op Cora die me geholpen heeft alles uit te stallen en met de computer op internet voor me zoekt. Maar vooral op mijn man met wie ik altijd samen op pad ging en die van de hele verzameling foto’s heeft gemaakt.” In het album zitten honderden kleine vierkante op maat gesneden fotootjes. Op de achterkant staat geschreven heeft wat er ooit voor betaald is. ,,Dat heb ik voor de kinderen gedaan. Als ik er niet meer ben, hebben ze enig idee wat het ongeveer waard is. Niet dat alles zo duur is hoor. Het is maar net wat de gek ervoor geven wil.” Dit zal mevrouw tijdens het interview meerdere keren zeggen. En of ze met die gek nou zichzelf bedoelt of de andere verzamelaars aan wie ze weleens wat doorverkoopt wordt niet helemaal duidelijk...

Adri woonde 'al mijn 70 levensjaren aan een klein stukje weg' in Giessenburg (Peursum). Vorig jaar september verhuisde ze naar de Rembrandthof in Hardinxveld. ,,Ik heb het hier geweldig naar mijn zin. Je hoeft maar te kikken en ze komen. Het is niet voor niets dat ze pas landelijk goud gewonnen hebben.” (In december werd bekend dat Woonzorgcentrum De Lange Wei PREZO goud heeft behaald voor de intramurale en extramurale zorg. In het voorjaar zal het keurmerk uitgereikt worden).

Tweeënhalf jaar geleden overleed haar echtgenoot. ,,Ik mis hem erg. We gingen samen overal naar toe: rommelmarkten, beurzen en musea. We kwamen ook weleens bij andere verzamelaars thuis, waardoor je soms leuke contacten opdeed. Maar het was ook wel eens minder leuk.” Er volgt een hilarisch verhaal over een oud en smerig huisje waar de keuken zwart zag van de vliegen. Adri moest er naar de wc en kwam ergens buiten terecht: ,,Op zo’n ouwerwetse poepdoos met een gat erin. Het lekte er als een mandje, het raam lag eruit en het was vreselijk vies. Op de terugweg verdwaalde ik tussen de rommel. Ik heb er wel heel wat leuke spullen gekocht en ben nog twee keer terug geweest. Maar m’n man kreeg ik de laatste keer echt niet meer mee naar binnen...”

Hoewel mevrouw als ze ergens tegenaan loopt, gerust nog wat nieuws aanschaft voor haar oranjeverzameling, maakt ze ook graag een ander blij met haar spullen, al was het maar omdat het in het Koninklijke zijkamertje een beetje vol staat. Wie geïnteresseerd is mag contact opnemen via telefoonnummer: 0184-678074.

Fotobijschrift: op een hoekje van de tafel ligt het album met de fotootjes die Adrie's man gemaakt heeft van de hele verzameling.

advertentie
advertentie