‘Cultuur van het dorp koesteren’

27 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Naam: Alida Elizabeth de Jong-Ambachtsheer

Geboren: 21 juni 1955

Gezin: gehuwd en twee zoons

Beroep: Directeur / conservator van Museum De Koperen Knop

Hobby: Nordic Walking, yoga, ballet, lezen

Politiek actief vanaf 2000

In de gemeenteraad sinds 2000

H’VELD-G’DAM – ,,De VVD heeft in de afgelopen raadsperiode een aardige bijdrage geleverd aan de Werkgroep Ontwikkeling Beleidsvisies (WOB) met het uitstippelen van het financiële beleid. Wij hebben natuurlijk in Jaap Tromp een financieel deskundige man. Ik ben ook heel blij dat de VVD van het begin af aan, als enige, geroepen heeft tegen de grote woontoren aan de Peulenlaan/Jupiterstraat op de locatie Koningin Wilhelminaschool te zijn. Ja, nu denken ze allemaal dat ze het geroepen hebben.” Ze lacht er vriendelijk bij, Alida de Jong-Ambachtsheer, sinds maart 2009 fractievoorzitter.

Door Wil Sommeijer

Ze is VVD-er in hart en nieren en zegt zich als een vis in het water te voelen. ,,Ik heb bewust gekozen voor de VVD. Ik ben iemand die hecht aan vrijheid van meningsuiting. Niet iets opgelegd krijgen, respect voor iemands mening. Dat vond ik bij de VVD.”

,,Er moet ruimte blijven voor onze middenstand en bedrijven. Dat is natuurlijk een echt VVD-item. Die mogelijkheid om bedrijven te vestigen in het OOG tussen de twee spoorlijnen moet er toch zeker komen. Echt tekort aan bedrijventerreinen hebben we nog niet, maar ik vind dat er teveel bedrijven naar elders gaan. Verder wil de VVD zich sterk maken voor een spoedige realisering van de trailerhelling. Het is ons een doorn in het oog dat die er nog steeds niet is in ons dorp met zoveel watersportmogelijkheden. Blij ook dat er aandacht is voor de strandjes, goed initiatief ontplooid door twee jongeren. Er wordt vaak gemopperd op de jongeren, maar als je dan kijkt naar de Natuurspeeltuin en het Kika-toernooi, dan vind ik dat een groot deel van de jeugd goed bezig is. Daar moeten we wel naar luisteren. Veel oudere mensen zijn hun eigen jeugd vergeten.”

Alida zegt verknocht te zijn aan Hardinxveld-Giessendam, maar een beetje meer gezelligheid kan geen kwaad. ,,Met name in het winkelcentrum, daar strijd ik al vier jaar voor dat er meer aandacht voor komt. Niet alleen van de gemeente, ook de ondernemers moeten daaraan blijven meewerken. Laten we daar nu eens goed met elkaar naar kijken. Promoot ons dorp, belangrijk ook dat het een dorps karakter houdt, al zijn er al wat stadse fratsen. Dat moet je niet als een bedreiging zien, maar streef naar het behoud van karakteristieke gebouwen. De cultuur van het dorp moet je koesteren. Regionaal moeten we veel meer samen werken.”

Hardinxveld-Giessendam staat voor de opgave om volgend jaar 1 miljoen euro te bezuinigen. De VVD wil daar haar bijdrage aan leveren. ,,Financiën ligt ons na aan het hart. Wij zien dat als een enorme uitdaging en beseffen tevens dat er impopulaire maatregelen genomen moeten worden die gevoelig liggen bij de burgers”, verklaart Alida. Verder heeft de VVD volop aandacht voor de knelpunten in het verkeer, zoals de spoorwegovergang. ,,Ik heb daar wel eens drie treinen moeten wachten voor ik over kon. Een tunnel in het verlengde van de Molenstraat is de veiligste en de beste oplossing, maar ook de duurste.” Alida de Jong-Ambachtsheer heeft er zin in. ,,We gaan voor onze twee zetels en het liefst drie natuurlijk. Ik hoop dat de burgers verstandig stemmen en vooral dat iedereen gaat stemmen.”

advertentie
advertentie