‘Samen doorbreken we taboe’

3 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Ook burgemeester Maria Wiebosch-Steeman is in haar nopjes met de samenwerking. ,,Daardoor kan het Alzheimer Café steeds op een wisselende locatie plaatsvinden en is er steeds één dicht bij mensen in de buurt.” Ze onderschreef tijdens de opening het belang van een plek waar lotgenoten contact kunnen hebben met elkaar. ,,Lotgenoten kunnen pas echt begrijpen wat er in de ander omgaat. Herkenning en begrip is belangrijk, mensen hoeven dan niet langer te denken dat zij alleen de nare dingen die deze ziekte met zich meebrengt, doormaken. Maar ook de persoon die met de patiënt moet leven kan terecht in het Alzheimer Café. Deze mantelzorgers kunnen in het café de steun vinden die zij soms zo hard nodig hebben.” Als openingshandeling stak de burgemeester vervolgens de stekker in het stopcontact waarmee de lichtbak met het logo van Alzheimer Nederland werd ontstoken.

Zorgaanbieders zijn blij met Alzheimercafé H’VELD-G’DAM - ,,Samen kunnen we het taboe doorbreken dat nog altijd op dementie ligt. Hier kunnen en mogen mensen zichzelf zijn.” De verschillende zorgaanbieders zijn blij met het ‘unieke’ Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam dat vorige week haar deuren wagenwijd openzette.

An den Dunnen, een echte ‘Giessendammer’ en de ‘kroegbaas’ tijdens de openingshandeling, nam vervolgens het woord. ,,Het Alzheimer Café is geen café zoals we dat kennen, maar een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun partners en familieleden.”

Na de pauze was het woord aan Irma van Milt van de Alzheimer Stichting Afdeling Dordrecht e.o., Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Zij lichtte toe waarom een Alzheimer Café zo belangrijk is: ,,Er ligt nog steeds een taboe op ziekte van de hersenen. Vaak wordt over mensen heen gepraat en niet meer mèt de mensen. Ga maar eens na hoe je dat zelf zou ervaren.” Vervolgens was er ruimte voor vragen uit de zaal en voor een toelichting van Van Milt over dementie en het ziektebeeld Alzheimer.

Het Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam is mogelijk gemaakt door Rivas Zorggroep, De Lange Wei, Stichting Waardeburgh, het IGO Servicepunt voor Welzijn, Wonen en Zorg, het WMO platform Hardinxveld-Giessendam en Alzheimer Nederland.

Het Alzheimer Café vindt iedere laatste woensdag van de maand plaats en start om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur zijn belangstellenden welkom voor een kopje koffie. De eerstvolgende bijeenkomst is op 24 februari in De Lange Wei. Voor meer informatie over het Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam: Piety Nijhoff, 0184-657430, e-mail: p.nijhoff@rivas.nl. Voor algemene informatie over Alzheimer of de Alzheimer stichting: de Alzheimer telefoon: 030-6567511.

advertentie
advertentie