‘PvdA heeft capabele mensen klaar staan’

3 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Naam: Jacobus van Zwienen (Koos)

Geboren: 4 januari 1960

Gezin: single

Beroep: Horecaondernemer

Hobby: Muziek en het repareren van oude jukeboxen

Politieke interesse: Partij van de Arbeid, met paplepel ingegeven

H’VELD-G’DAM – Koos van Zwienen, misschien wel de bekendste horecaondernemer van Hardinxveld-Giessendam, lijstduwer van de Partij van de Arbeid voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Dat was hij ook in 2002, en die gemeenteraadsverkiezingen brachten voor Koos een verrassende uitslag. Met 628 voorkeursstemmen kwam hij in de gemeenteraad.

Door Wil Sommeijer

Hij moet er nog een beetje om lachen. ,,Ik kwam toen samen met Kim Putters in de fractie van de PvdA. Kim was toen ook nieuw. Hij had maar een paar stemmen meer dan ik.” Koos maakte de periode van vier jaar niet vol. Om gezondheidsredenen moest hij na drie jaar afhaken. ,,Ik had een burnout en vond het niet eerlijk om me ziek te melden en zo de fractie te duperen. Met mijn vertrek kon een ander mijn plaats innemen in de fractie”, vertelt hij. ,,Er waren mensen die dachten dat ik er geen zin meer in had, maar dat klopte niet.”

,,De politieke verhoudingen in die tijd waren nogal gespannen. Het was wel een interessante periode. Er waren ook leuke dingen. Ik kon met alle raadsleden goed door de deur dacht ik. Nou ja, je zit met een klein ploegje in de raad om het dorp leefbaar te maken en te houden en dan maakt het niet uit uit welke hoek, links of rechts, een goed idee komt. De landelijke politiek is natuurlijk heel anders dan de plaatselijke en zeker in een dorp als het onze. Ik vind trouwens dat de landelijke politiek de gemeenten behoorlijk in de kou laat staan. Er wordt financieel steeds meer naar de gemeentes overgeheveld, je wordt steeds verder afgeknepen en je moet maar zien hoe je zelf de boel financieel rond kunt breien.”

Koos van Zwienen is een populaire kroegbaas. Zijn disco/café De Drie Snoeken in Boven-Hardinxveld was wijd en zijd vermaard bij de jeugd. Iets voor die jeugd betekenen is zijn drive, al geeft hij grif toe dat dit niet altijd gemakkelijk is. Toen De Drie Snoeken om veiligheidsredenen (bouwtechnisch) gesloten moest worden verkaste hij naar de Damstraat waar hij nu de bekende Tapperij Damrak runt. Het discogedeelte heeft plaats moeten maken voor een rookzone. ,,Ik heb jaren geprobeerd ergens zoiets als De Drie Snoeken te beginnen. Ik heb ook nooit de intentie gehad om in de Damstraat zoiets als de snoeken te beginnen. Ik heb diverse locaties aangedragen en telkens werd dat afgewezen. Dat lag overigens niet alleen aan de gemeente, al kreeg ik daar niet echt veel medewerking, maar ook aan het Hoogheemraadschap, het Groene Hart en noem maar op.”

Koos, die een paar weken geleden Abraham zag is verder actief in het mede organiseren van het jaarlijkse Oranjefeest en het eindejaarsfeest. Dit jaar is hij de plaatselijke coördinator voor de jaarlijkse collecte van Amnesty International, een organisatie waarvan hij al jaren lid is. ,,De PvdA heeft het de afgelopen raadsperiode goed gedaan. De financiën zijn ook weer aardig op orde. De sfeer in de raad is duidelijk verbeterd en dat is een hele vooruitgang. Uiteindelijk zitten we daar allemaal voor hetzelfde doel, zorgen voor een prettig leefbaar dorp voor iedereen. Ik heb veel vertrouwen in onze lijsttrekker Kim Putters en ben blij dat hij weer ons boegbeeld wil zijn. Ik hoop dat onze partij, de PvdA, ook nu weer op uw steun mag rekenen. Er staan capabele mensen voor u klaar.”

advertentie
advertentie