Rumoerige laatste raadsvergadering

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Met een motie van de CU en een schorsing van wethouder Theo Boerman verliep de laatste raadsvergadering in de oude samenstelling rumoerig. Inzet van de discussie was het beschikbaar stellen van een krediet voor de nieuwbouw gemeentewerkplaats en de realisatie van de brandweerpost in Boven- Hardinxveld.

Discussie over werkplaats en brandweerpost

De nieuwe brandweerpost wordt gebouwd op de locatie van de watertoren in Boven-Hardinxveld. Een centrale ligging waardoor de opkomsttijden niet of nauwelijks veranderen. Omdat de locatie geen eigendom is van de gemeente, bouwt de grondeigenaar de brandweerpost en verkoopt deze na voltooiing aan de gemeente. De grondeigenaar blijft eigenaar van de grond. De gemeente krijgt een recht van opstal voor een periode van twintig jaar en betaalt voor dit recht nul euro. De waarde van dit recht bedraagt 20.000 euro per jaar. Na twintig jaar vervalt het pand om niet aan de grondeigenaar. Voor de aankoop van het gebouw (de brandweerpost) is een bedrag van 400.000 euro begroot. Mocht de gemeente na twintig jaar de brandweerpost nog willen gebruiken, kan zij de post huren voor 8,5 procent van de taxatiewaarde op dat moment.

Over de locatie van de nieuwe gemeentewerkplaats, aan de Schrank en de brandweerpost op het terrein van de watertoren waren de raadsleden het over het algemeen wel eens. Anders lag dat bij de financiën. Koos Kroon (PvdA) vroeg zich af waarom de raad pas recent was geïnformeerd over de kosten van de nieuwe brandweerpost. ,,Vier ton investeren voor twintig jaar is niet bepaald een koopje. Hoeveel komt er nog bij voor onderhoud?” Benhard van Houwelingen sprak over een brief van Oasen (Waterleidingbedrijf red.) aan de raad waarin een aanbod tot aankoop van het terrein werd gedaan, maar nooit in de raad is behandeld. De VVD liet bij monde van fractievoorzitter Alida de Jong-Ambachtsheer weten het niet ontkoppelen van een krediet voor de gemeentewerkplaats en de brandweerpost onjuist te vinden en Jasper de Jong (SGP) was van mening dat het beter is om de 8,5 procent niet nu al voor twintig jaar vast te stellen, maar dat dit beter op een marktgerelateerde manier kan worden afgesproken. David Koppelaar (CDA) miste conceptcontracten en ook de 8,5 procent taxatiewaarde kwam hij in de berekeningen nergens tegen. Cees Pille (CU) was goed te spreken over beide onderkomens. Zijn fractie had voldoende informatie. Er is goed op de knip gelet. In het kader van het duurzaam energiebesparend bouwen diende hij een motie om de watertoren te verlichten, maar deze motie kreeg geen steun.

Wethouder Theo Boerman nam de suggestie van burgemeester Wiebosch over om tot een schorsing over te gaan. ,,Onderhoudskosten worden geraamd. Bij een tussentijdse ontbinding, zouden we eventueel zelf kunnen verhuren na tien jaar. We zitten er wel twintig jaar aan vast.” Jaap Tromp (VVD) wilde van de wethouder weten of Oasen de gemeente nu wel of niet het aanbod tot aankoop van de grond heeft gedaan. Boerman: ,,Ik weet niet van een aanbod van Oasen, ik heb dit nagevraagd.” Verder gaf Boerman aan dat er geen kapitaalslasten in de dekking zijn aangegeven, maar afschrijvingslasten zijn opgenomen. De rentelasten worden wel geraamd in de begroting maar niet genoemd. En dat vond David Koppelaar maar vreemd. ,,We praten wel over een investering van twee miljoen euro waar wel 30.000 tot 40.000 euro rente per jaar over moet worden betaald wat u niet vermeld.”

Uiteindelijk stemden de T@B en het CDA tegen het voorstel.

advertentie
advertentie