Rijkswaterstaat vervult wens Stichting Dorpsbehoud

16 februari 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het heeft even geduurd, ruim twee jaar om precies te zijn, maar uiteindelijk heeft Rijkswaterstaat de wens van Stichting Dorpsbehoud Hardinxveld-Giessendam vervuld. De boogvorm onder de brug over de Rijksweg A15, tussen de Peulenstraat-Zuid en de Rivierdijk, is van een fraaie kleur blauw voorzien.

Door Wil Sommeijer

Bestuurslid Jan Borsje schreef in november 2007 in zijn toenmalige hoedanigheid als voorzitter van de Stichting Dorpsbehoud, een brief aan Rijkswaterstaat. Aanleiding voor dit verzoek was de vervanging van de voor Hardinxveld-Giessendam zo kenmerkende boogbruggen over de A15 tussen Peulenstraat-Zuid en de boogbrug over de A15 bij Sliedrecht. Rijkswaterstaat gaf toen aan om, als een hommage aan de oude bruggen, de betonnen ondersteuning van de nieuwe bruggen te voorzien van één of meerdere boogvormen. Bij de brug bij Sliedrecht is dat inderdaad gebeurd door middel van boogvormige uitsnijdingen. In Hardinxveld-Giessendam zijn de contouren van de uitsnijdingen wel aangebracht, maar niet verwijderd. En dat vindt de Stichting Dorpsbehoud een lelijk gezicht. Vandaar het verzoek om dan wel de opening van een dubbele glaswand te voorzien of bogen in een nader te bepalen kleur te sauzen. Een simpeler en haalbare wens, zo bleek uit het antwoord van Rijkswaterstaat. De ondersteuning van de brug heeft een geluidwerende functie en de huidige constructie moet gehandhaafd blijven, maar de vraag om een kleurtje werd een goed initiatief gevonden. Om budgettaire redenen heeft het even geduurd voordat de toezegging een feit werd, maar nu is het grauwe beton voorzien van een fraaie blauwe kleur en dat oogt toch heel wat beter.

Historisch besef

Een leuk succes voor de Stichting Dorpsbehoud die in 1979 werd opgericht. Directe aanleiding was de strijd tussen de Historische Vereniging, die een jaar eerder van start ging, en het gemeentebestuur voor het behoud van de voormalige bakkerij met woning aan Buitendams 4. Uiteindelijk leidde de onderhandelingen tot een compromis, waarbij het uit 1778 daterende pand met de verplichting tot restauratie door tussenkomst van de Stichting Dorpsbehoud werd verkocht.

De stichting stelt zich ten doel het in stand houden en beschermen van onroerende goederen die uit het oogpunt van karakter of historie voor het dorpsgezicht van Hardinxveld-Giessendam van belang zijn. Daarnaast heeft de stichting ook oog voor de huidige ontwikkelingen, zoals bouwplannen en de groenaankleding van de gemeente. Zo zijn op advies van de stichting langs de Parallelweg Platanen geplant. ,,Mede door onze activiteiten is het historisch besef in ons dorp toegenomen. Vroeger werd ons om advies gevraagd door de gemeentelijke monumentencommissie. Maar helaas, die bestaat niet meer. Wat ons zeer verheugd is dat er op de Tiendweg een bankje komt met zicht op de vindplaats van Trijntje (archeologische opgraving in het kader van de aanleg van de Betuwegoederenspoorlijn, red.). We willen daar iets leuks van maken, in ieder geval komt er een informatiebord bij te staan. En dan zijn we ook bezig met het samenstellen van een boekje met een beeldenroute langs beelden in Hardinxveld-Giessendam. Beelden? Jazeker, en er zijn er meer dan je denkt”, aldus Jan Borsje.

advertentie
advertentie