PvdA lanceert vijfpunten plan 'zorg in je eigen buurt'

21 februari 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Partij van de Arbeid heeft zaterdag op de fiets campagne gevoerd in Hardinxveld-Giessendam. Kandidaat-raadsleden en andere PvdA'ers deelden in het centrum van Beneden-Hardinxveld rozen en flyers uit en gingen met burgers in gesprek. De partij kreeg veel positieve reacties over de houding van de landelijke PvdA in de kwestie Uruzgan. ,,Heel goed dat de PvdA de rug heeft recht gehouden", was een veelgehoorde reactie.

Per fiets gingen de PvdA'ers daarna richting Boven-Hardinxveld, waar een bezoek werd gebracht aan de bewoners van De Lange Wei. Lijsttrekker Kim Putters sprak de ouderen toe en de fractieleden deelden rozen uit. Samen met wethouder Teun Sluimer werd het vijfpuntenplan 'Zorg in je eigen buurt' gepresenteerd. ,,Voor de PvdA is het groeiend aantal ouderen geen kostenpost maar een grote verworvenheid. Daarom willen we ervoor zorgen dat mensen die dat willen en kunnen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Als dat niet kan moeten er voldoende woonzorgvoorzieningen zijn in Boven- en Beneden-Hardinxveld." De partij wil onder meer een goed werkend zorgservicepunt in elke buurt, meer aangepaste woningen voor mensen met beperkingen en heeft een plan ontwikkeld om vrijwilligers en mantelzorgers meer te waarderen.

Putters beloofde dat het plan inzet is in de college-onderhandelingen als de PvdA in het gemeentebestuur gekozen wordt.

'Zorg in je eigen buurt'

,,Wat deed de PvdA in de periode 2006-2010 voor de zorg in ons dorp? Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Als dat niet langer kan moet je ook kunnen rekenen op voldoende plaatsen in verzorgingshuizen of woonzorgcomplexen. Daarom is er goed overleg met de Woningstichting Omnivera en zorginstellingen zoals De Lange Wei in Boven-Hardinxveld en Pedaja in Beneden-Hardinxveld. In zowel Boven- als Beneden-Hardinxveld ontstaan moderne woonzorgvoorzieningen. Naast De Lange Wei en Pedaja zijn dat de Wielinghof, de Vijverhof en niet te vergeten de Peulenhof waar onlangs nieuwbouw voor ouderen is gekomen met dagopvang en een recreatieruimte voor de bewoners en de hele wijk. Daarbij is ook het ouderenloket IGO - servicepunt voor Welzijn, Wonen en Zorg - van groot belang. De PvdA draagt dat een warm hart toe, met raadslid en ouderenconsulent Sanny Kamerman-Prins voorop. Daarnaast kan fractievoorzitter Kim Putters zijn werk op de universiteit rond een betere organisatie van de zorg goed benutten voor ons dorp. Bovendien is op initiatief van de PvdA in de gemeenteraad vastgelegd dat de gelden die voor de Wmo bedoeld zijn ook te allen tijde aan de zorg ten goede moeten blijven komen. Daar plukken we nu de vruchten van. Met onze wethouder Teun Sluimer hebben wij namelijk bewezen dat de PvdA zorgt voor mensen die ouder worden of een beperking hebben! Hij zorgde onder meer voor meer moderne woonzorgvoorzieningen in ons dorp, een goed werkend ouderenloket in samenwerking met onder andere IGO, een goede uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en een goed werkende en toegankelijke regionale sociale dienst.

Wat wil de PvdA de komende jaren voor de zorg doen? Het groeiend aantal ouderen is voor de PvdA geen probleem, maar een grote verworvenheid. Wij zorgen ervoor dat onze inwoners ook een goede oude dag in onze gemeente hebben en dat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen als ze dat willen. Daarnaast betekent goede zorg dat we ook voor mensen met beperkingen en jongeren met handicaps goede voorzieningen moeten hebben en houden. De PvdA heeft het vijfpuntenplan 'Zorg in je eigen buurt' opgesteld:

1. De PvdA wil een goed werkend zorgservicepunt in elke buurt. Daar waar dit al is willen we het verder verbeteren. We willen zorgservicepunten waar mensen terecht kunnen voor tafeltje dekje, thuishulp, recreatieruimte, of de wijkverpleegkundige. Door het onder te brengen bij zorginstellingen en woonzorgcomplexen kunnen zij een nog belangrijkere rol in de buurt gaan spelen, ook voor vrijwilligers en mantelzorgers.

2. Gegeven het groeiend aantal ouderen in de komende 20 jaar zal er nieuwe uitbreiding moeten komen van de woonzorgvoorzieningen in ons dorp. We realiseren daarom ook in Beneden Hardinxveld moderne nieuwe woonzorgvoorzieningen.

3. Er zijn te weinig aangepaste woningen voor mensen met beperkingen. Daarom willen wij dat in elk bouwplan ook woonunits voor mensen met beperkingen worden opgenomen.

4. Dat vraagt ook om het investeren in levensloopbestendig wonen. Samen met Omnivera en de zorginstellingen investeren we in woningen met tilliften, alarmeringssystemen en aansluiting bij zorgservicepunten. Dat maakt het voor een ieder die dat wil mogelijk langer thuis te blijven wonen.

5. Ouderen willen zich ook na hun pensionering vaak voor de samenleving inzetten. Er is zo een grote groep vrijwilligers die in mantelzorg iets wil en kan doen. De PvdA wil daarom een nieuw vrijwilligersbeleid dat hen waardeert (jaarlijks mantelzorgcompliment) en de mogelijkheid biedt om terug te vallen op zorginstellingen, huisartsen en ouderenloket als dat nodig is. De PvdA wil een campagne om jongeren te werven voor zowel de arbeidsmarkt als het vrijwilligerswerk in de zorg. Zorgen voor elkaar is ook ‘hip en leuk!’

Voor verdere info: www.pvda-hardinxveld-giessendam.nl en www.kimputters.nl.

advertentie
advertentie