'Hardinxveld-Giessendam in top drie laagste lasten regio'

16 april 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De lokale lasten van Hardinxveld-Giessendam hebben zich in verhouding tot het landelijke beeld gunstig ontwikkeld, ondanks een beperkte verhoging van de OZB. Dit jaar neemt de gemeente de derde positie in van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, die bestaat uit acht gemeenten. In 2009 was dit nog de vijfde positie. Volgens wethouder Theo Boerman is dit het resultaat van de financiële maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen. Boerman: ,,In 2007 is succesvol een bezuinigingstraject uitgevoerd. Daarbij zijn ook de tarieven van de gemeentelijke producten en diensten kostendekkend gemaakt; hiermee volgen we het principe ‘de gebruiker betaalt’. Verder zijn de financiële reserves gecontroleerd op nut en noodzaak en waar mogelijk is het geld ingezet ter verbetering van de financiële situatie."

Het rioolrecht en de afvalstoffenheffing zijn met ingang van 2010 verlaagd, doordat bespaard is bij de riolering en de reiniging. Ook samenwerking met andere organisaties levert kostenbesparing op. Zo is in 2009 het belastingproces uitbesteed aan de SVHW. Dit jaar wordt de afvalinzameling volledig uitbesteed. Tenslotte is het traject ‘Bezittingen Beschouwd’ eind 2009 afgerond, waarmee geld is vrijgespeeld om toekomstige financiële problemen die hun wortels hebben in het verleden, op te lossen.

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) geeft met de jaarlijkse ‘Atlas van de lokale lasten’ inzicht in de woonlasten per gemeente en de posities die de gemeenten ten opzichte van elkaar innemen. Uit de ‘Atlas van de lokale lasten 2010’ blijkt dat de lokale lasten van de gemeente Hardinxveld-Giessendam zich de afgelopen jaren gunstig hebben ontwikkeld. De atlas is te vinden op www.coelo.nl.

advertentie
advertentie