Parcoursrecord aan diggelen in Heukelum

19 april 2010 om 00:00 Nieuws

HEUKELUM - De records gingen zaterdag aan diggelen tijdens de zesde Krakelingenloop in Heukelum.

Abdi Nageeye, een 21-jarige Somalische atleet die inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft, was vooraf de gedoodverfde favoriet om het parcoursrecord bij de mannen uit de boeken te lopen. Hij was in 2009 Nederlands kampioen op de cross en is ook nog eens goed in staat om de tien kilometer onder de dertig minuten te lopen. Ook van de Keniaan Isaiah Kosgei werd veel verwacht. En beide atleten maakten de verwachtingen waar en waren duidelijk een maatje te groot voor de lokale toppers.

Direct na de start maakten zij zich los en liepen de hele afstand op kop. Het eerste gedeelte kon alleen Said Kanfaoui uit Gouda nog enigszins in het spoor blijven, maar uiteindelijk moest ook hij de beide koplopers loslaten. Vanwege de wind bleven de atleten bij elkaar en werd na 14:51 het vijf kilometerpunt gepasseerd. Drie kilometer voor de meet plaatste Nageeye een versnelling en moest ook Kosgei lossen. Soeverein finishte de Apeldoorner uiteindelijk in 29:33 en bleef als eerste loper in de historie van het loopcircuit op de 10 kilometer onder de dertig minuten.

Hiermee eindigde de wedstrijd net zo indrukwekkend als de begon. Want vooraf namen alle deelnemers namelijk een minuut in acht, vanwege het overlijden van de 12-jarige dochter van één van sponsors van het loopcircuit. Kosgei (30:19) en Kanfaoui (31:53) liepen respectievelijk de tweede en derde tijd, op een dikke minuut gevolgd door de lokale topper Nabil Karimi van Typhoon, die vorige weekend nog een prachtige tijd neerzette in de Marathon van Rotterdam.

Bij de dames was Ilse Pol vooraf favoriet. De huidige Nederlandse kampioene op de halve marathon moest zich afmelden vanwege een blessure. Mede hierdoor werd Sanne Broeksma uit Rotterdam de beste. Maar Broeksma, die vorige week nog de tien kilometer in Rotterdam in 35:19 op haar naam schreef, zat niet helemaal lekker in haar vel en haar tijd van 36:30 was niet voldoende om het parcoursrecord bij de dames te verbeteren. Als tweede vrouw kwam Cora Vlot van Passaat over de streep op ruim vier minuten afstand. De Typhoon-atletes Heleen van der Meijden (40:52) en Frauke van Boekel (42:11) liepen bij de dames de derde en vierde tijd.

Naast de tien kilometer waren er ook nog een twee kilometer jeugdloop, een vijf kilometer loop die bij de heren werd gewonnen door Ad Verweij en bij de dames door Marije de Gruijter, en een bedrijvenloop die een prooi was voor het team van Fysiotherapie Violet. In totaal gingen 350 lopers van start. En dat is ook een nieuw record.

De Krakelingenloop maakt deel uit van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit, een serie van zeven lopen die verspreid over het jaar plaatsvinden in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. De eerst volgende wedstrijd is de elfde Ooievaarsloop (tien kilometer) in Groot-Ammers op zaterdag 12 juni. Op het programma staan verder dit jaar nog lopen op 26 juni de Lingewaalloop in Herwijnen (tien kilometer), 9 oktober de Wim Hol Memorial in Papendrecht (10 Europese Mijlen) en 23 oktober de afsluitende Poort6-loop in Gorinchem (tien kilometer). Voorinschrijven kan via www.inschrijven.nl. Meer informatie is te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit.

advertentie
advertentie