Nieuwe klus voor duizendpoot

23 april 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Een en al gedrevenheid bij nieuwkomer Wim de Ruiter. Nog niet eens zo lang lid van het CDA en dan nu al fractievoorzitter. Het kan verkeren. Wim: „Binnenkomen op de eerste plaats, daar keek ik toch wel een beetje van op. Ik wil me de komende raadsperiode met name richten op minderbedeelden en woningbouw voor starters en andersbegaafden.”

Door David J. Korevaar

„Er is veel werk te doen in de plaatselijke politiek. Financiën, zorg, welzijn, noem maar op. Ook is het noodzakelijk de afstand tussen burger en gemeentebestuur te verkleinen”, aldus de debutant. De vlot en overtuigend sprekende Wim de Ruiter (50) is naast zijn meer dan fulltime baan als manager verzekeringen bij Rabobank Merwestroom ook nog lid van de raad van toezicht van De Lange Wei. „Ik kan niet stilzitten. Ik heb diverse bestuurlijke functies gehad. Als laatste ben ik voorzitter geweest van muziekvereniging EMS. Door mijn keuze voor de politiek heb ik het voorzitterschap van EMS vaarwel moeten zeggen. Mijn vrouw zegt altijd: een functie erbij is een functie eraf. Verstandig, het moet allemaal niet te veel worden natuurlijk. Zo ben ik vijf jaar lang samen met mijn vrouw lid geweest van een popkoor, ik ben er nu mee gestopt. De boel moet in balans blijven. Mijn vrouw en de drie kinderen kosten ook de nodige tijd. Vol overgave ga ik deze klus benaderen.

Mijn competenties? Resultaatgericht, snel gevoel voor verhoudingen en veel dingen tegelijk goed combineren. En verder? Ik ben een echte bestuurder. Met meer dan gewone belangstelling volg ik al jaren de landelijke en plaatselijke politiek. Als ik op een verjaardag zit wordt er veel geklaagd over wat er al niet mis is in ons dorp, maar niemand die er écht iets aan doet. Met behulp van de politiek hoop ik nu daadwerkelijk er aan bij te dragen zaken te kunnen veranderen. Ik dacht eerst dat mijn werk en een andere bestuurlijke functie niet te combineren waren. Dat blijkt een misvatting. Vandaar anderhalf jaar geleden de toenadering tot het CDA. Waarom precies deze partij? Het CDA staat het dichtst bij mijn denkwijze over het leven en in het bijzonder het geloof. Het zijn de kernpunten: rentmeesterschap, solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid en gerechtigheid die mij zeer aanspreken. Vele onderwerpen uit de samenleving die aan bod komen toetsen wij binnen de partij aan deze vier kernpunten. Dit schept duidelijkheid voor een ieder. Wat is mijn zinspreuk in de politiek? Wees reëel in de mogelijkheden en de verantwoording die je hebt”, vertelt De Ruiter.

De plaatselijke afdeling van het CDA is merkbaar onderdeel van het provinciale en landelijk orgaan. Zo zijn er opleidingsmogelijkheden te over. „De partij heeft dit goed op orde. Op provinciaal niveau vindt er training plaats op bijvoorbeeld algemene vaardigheden en ook vanuit de gemeente hier is er, voor de gehele gemeenteraad trouwens, een opleidingsprogramma.” De uiterst gedreven De Ruiter is tevens een fervent sporter. „Twee tot drie keer per week duik ik de polder in, lekker hardlopen. Zes kilometer is een mooie afstand. Soms een halve marathon. Daarnaast tennis ik bij de plaatselijke tennisvereniging. De drive om goed te presteren is ook daar aanwezig. Verder mag ik graag lezen, fotograferen en koken. De Franse keuken heeft absoluut mijn voorkeur. Er is culinair daarin veel variatie mogelijk. De opmaak vind ik eigenlijk het belangrijkst. In de politiek daarentegen gaat het om de inhoud. Ik ga redelijk onbevangen en zonder bagage de politiek in. Het kan z'n voordelen hebben.”

advertentie
advertentie