Dammers op jacht naar lintjes?

9 mei 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Hoe goed moet je dammen om een lintje te krijgen? Die vraag hield een aantal ‘miskende’ Denk en Zetters bezig aan het begin van de eerste clubavond na Koninginnedag. ‘Gewoon wat meer winnen’ werd geantwoord. Het was allemaal zogenaamd schertsend bedoeld, maar in de partijen die volgden gingen de heren er verdacht fanatiek tegenaan. Toch op jacht misschien?

Als iemand kans maakt op een lintje volgend jaar, dan is het natuurlijk de clubkampioen wel. Met nog slechts enkele rondes voor de boeg heeft Wim Kalis een riante voorsprong op de rest. Nu won hij van Peter van Noordennen, die in het eindspel remise voor het grijpen had, maar in hevige tijdnood een veel te dure doorbraak nam. Peter de Hek, die de tweede plaats vast in handen heeft, versloeg Piet Verkaik in een positionele drukpartij. Zou de derde plaats ook nog goed zijn voor een Koninklijke onderscheiding? Niemand weet er het fijne van, maar de strijd om die positie is ongekend spannend. Ad de Hek heeft de beste papieren, maar hij kwam tegen medegegadigde Wim Verschoor onder grote druk en mocht uiteindelijk blij zijn met remise. Piet Trapman zag zijn kansen op brons toenemen door een trage maar secure zege op Arie Bakker. Als Sander Nederveen ooit nog eens geridderde wordt, dan is dat in ieder geval niet voor zijn partij tegen Fien de Jager. Het jeugdige talent plaatste in een lichtzinnige bui een ongedekte voorpost. De Jager schoot deze drie zetten later af en liet zich de partijwinst niet meer ontgaan. Aart Romeijn hield tegen Eef Stam lange tijd goed stand. Een regelrechte blunder in het late middenspel kostte hem echter de partij. Dat was de tweede Boven-Hardinxveldse nederlaag in deze ronde. Jan van Wijngaarden zou de eer voor de buurt moeten redden, maar hij werd door Wim Huisman op een lichte combinatie getrakteerd en ging ten onder. Daaf van Wijngaarden verbeterde zijn positie op de ranglijst met een rustige overwinning op Dries de Hek.

In de nationale bekercompetitie is het Denk en Zet viertal zaterdag kopje onder gegaan door een 5-3 nederlaag tegen DC Middelburg. Peter Hartog, Peter de Hek en Wim Verschoor speelden remise. Wim Kalis verrekende zich tegen veelvuldig Zeeuws kampioen Daaf Kasse en moest een houtje inleveren. Hij worstelde nog wel even door, maar kwam niet meer boven.

advertentie
advertentie