‘Jeugd moet ei kwijt kunnen’

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

,,Begin dit jaar kwam Karlos van Wingerden (één van de bestuursleden, red.) naar me toe. Hij zei: ‘Patrick, we moeten eigenlijk iets gaan doen voor de jeugd’.” De 21-jarige voorzitter was het met hem eens en zette samen met nog vijf bestuursleden het Jeugdplatform op. Inmiddels bestaat het platform, behalve het bestuur, uit een klankbordgroep en een adviescommissie. Dat het de jongeren menens is, blijkt wel uit het feit dat ze zelfs bij de notaris zijn geweest om het platform een officiële status te geven. ,,We willen een professioneel platform worden, dat bestaat uit talentvolle jongeren. We willen dat de stichting bekend wordt, dat we een begrip worden in Hardinxveld. Daarom gaan we ons profileren op de zomerbraderie en volgende week op de zomercross. We gaan folders uitdelen en onze dorpsgenoten opzoeken. Zo willen we te weten komen wat er onder de mensen leeft.”

Platform wil bepalende rol voor jongeren H’VELD-G’DAM – ‘Bruggenbouwers’ noemen ze zichzelf. Tussenpersonen tussen jongeren en de gemeente. Zes idealistische jongeren uit Hardinxveld hebben zich verenigd in het splinternieuwe Jeugdplatform JongerenBelangen. ,,Ons hoofddoel is het bevorderen van de jeugdparticipatie in Hardinxveld. Onze droom is dat jongeren bepalend worden in het hele proces van de politiek.” Een gesprek met voorzitter Patrick de Bruin.

Door Ariënne Megchelsen

Want dat er wat leeft, daar is Patrick van overtuigd. ,,Er moet wat verbeterd worden in Hardinxveld, dat is duidelijk. Maar wat er precies moet veranderen, weten we nog niet. Daarom willen een enquête gaan houden onder alle Hardinxvelders en hen vragen: wat wil je verbeteren aan de jeugdparticipatie? Moeten we ons richten op betere voorzieningen? Of moeten we ons juist gaan inzetten voor de verbetering van de communicatie tussen jongeren en de gemeente? We zitten nu nog in de oriënterende fase, maar binnenkort willen we concrete plannen op gaan stellen.”

Zelf weet Patrick wel wat hij graag zou willen veranderen in zijn dorp. ,,Er moet meer gebeuren op het gebied van jongerenfaciliteiten. Je ziet dat jongeren vaak naar anderen gemeenten gaan om uit te gaan. Ik vind dat jongeren binnen hun eigen gemeente hun ei kwijt moeten kunnen. We moeten onze jeugd binnenboord houden. Door activiteiten te gaan organiseren, hopen we een betrokken contact met hen te krijgen.”

Hebben jongeren eigenlijk wel behoefte aan een Jeugdplatform? ,,In drie maanden hebben vijftien jongeren zich bij ons aangesloten. Dat zegt toch wel wat. Je merkt dat jongeren wat willen doen. Ze willen zich inzetten om Hardinxveld leefbaarder te maken.” Ook de politiek staat positief tegenover het initiatief. ,,Ze vinden het heel belangrijk dat wij onafhankelijk zijn. Als politieke partijen jeugdinitiatieven ontplooien, wordt er toch vaak tegen elkaar gespeeld. Wij staan op onszelf en komen puur voor het belang van de jongeren op. Jongeren hikken vaak tegen de politiek aan; wij willen hen er juist bij betrekken.”

Bij de introductieactiviteit, die nog nader aangekondigd zal worden, wil JongerenBelangen hun initiatief onder de aandacht brengen bij de Hardinxveldse jongeren.

advertentie
advertentie