Nieuwe brandweerwagen vol met handige snufjes

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Het brandweerkorps van Giessenburg heeft eindelijk een vervanger voor de trouwe Daf 1700 tankautospuit die liefst zestien jaar dienst heeft gedaan. Het korps heeft sinds zaterdag de beschikking over de nieuwe MAN TGM 15.240. ,,De nieuwe brandweerwagen zit vol met handige maar ook ergonomische snufjes zoals een zogenaamd arbo ladderrek dat vanaf de grond gekanteld kan worden zodat we niet meer de wagen op hoeven om een ladder of zuigbuizen te pakken.

Ook hebben we de beschikking over een hydraulische dompelpomp, waarmee we water tot dertig meter vanaf de wagen op moeilijk bereikbare plaatsen kunnen halen. Een Dynawatt stroomvoorziening zorgt ervoor dat we direct vanaf de wagen 230v kunnen pakken zonder tussenkomst van een aggregaat. Op de achterzijde is een pneumatische telescopische lichtmast met 1000 watt aan verlichting geplaatst. Heel belangrijk zijn twee hogedrukhaspels met negentig meter slang", zegt Leendert-Jan Bron.

,,Maar ook aan de veiligheid is gedacht. De nieuwe wagen is voorzien van een halfautomatische versnellingsbak zodat de chauffeur zich volledig op de weg kan concentreren. Aan de achterzijde is een camera gemonteerd zodat we tijdens het achteruit manoeuvreren kunnen zien wat er gebeurt. Tenslotte voldoen de zwaailampen en sirene aan de laatste eisen."

De brandweerwagen is geleverd door de MAN dealer in Vianen en opgebouwd door de firma HDS in Hoogeveen.

advertentie
advertentie