Samenwerking voor wonen verstandelijk gehandicapten

29 juni 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Stichting Buitenhof en Stichting de Ark willen de handen ineenslaan om begeleid zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke en /of meervoudige beperking en anders begaafden te realiseren in Hardinxveld-Giessendam.

Stichting De Ark is een alom bekende stichting die sinds 2003 het gelijknamige logeerhuis De Ark beheert aan de Vinkeweer in Hardinxveld-Giessendam. Hier logeren onder de zorg van Stichting Philadelphia Zorg ieder weekend en in verschillende vakantieperioden verstandelijk en meervoudig gehandicapten en anders begaafden. ,,Het logeerhuis is een groot succes gebleken en is een gewaardeerde aanvulling op de zorgverlening binnen de gemeenschap", aldus Kees den Uil van Stichting De Ark.

,,Naast het logeren is ook behoefte aan kleinschalig wonen. Zij zullen namelijk op termijn zelfstandig willen wonen. Goede begeleiding is hierbij van groot belang. Uit onderzoek is gebleken dat vooral behoefte is aan kleinschalige voorzieningen waarbij de zeggenschap van bewoners en ouders / verzorgers een belangrijke rol speelt. Dit is naast het logeren ook het tweede doel van Stichting de Ark en zij zijn dan ook al enkele jaren bezig met gesprekken met ouders en het maken van plannen om dit te kunnen realiseren."

In januari 2007 is ook een ander ouderinitiatief gestart met als doel een kleinschalig woonproject voor dezelfde doelgroep, waarbij ook een dagbestedingvoorziening en daarnaast een leer-/stagevoorziening voor het speciaal onderwijs is opgenomen. Deze oudergroep is sinds november 2009 omgezet in Stichting Buitenhof. Het bestuur van deze stichting wordt gevormd door Kees van Houwelingen, Meta Leenman en Henk Leenman. ,,We hebben inmiddels een locatie beschikbaar en de eerste tekeningen zijn gemaakt. Ook zijn we in gesprek met de gemeente en deze staat positief tegenover onze plannen en wil graag meewerken”, aldus voorzitter Kees van Houwelingen. Het projectplan van Stichting Buitenhof omvat twaalf appartementen en een aparte dagbesteding- en stagevoorziening. Dit moet gezien de kosten in fasen gerealiseerd worden. Op dit moment wordt de financiële haalbaarheid van het project onderzocht.

Stichting Buitenhof en Stichting De Ark zijn beide dus actief om een woonvoorziening voor dezelfde doelgroep te realiseren. Samenwerking ligt dan ook voor de hand. Beide besturen hebben de afgelopen periode intensief en constructief met elkaar gesproken en dit heeft ertoe geleid dat nauwe samenwerking op dit gebied verder wordt onderzocht. Onlangs kon de intentieverklaring voor het onderzoek worden ondertekend. Daarna werden de beide oudergroepen van de stichtingen nader geïnformeerd en heeft Stichting Buitenhof haar plannen aan hen gepresenteerd. De komende periode gaat een onderzoekscommissie aan de slag om de samenwerking verder vorm te geven. ,,We zien met veel vertrouwen deze samenwerking tegemoet. Een prachtig project voor onze doelgroep en een aanwinst voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam”, aldus Kees van Houwelingen en Kees den Uil.

Op de foto: het bestuur van beide stichtingen. Van links naar rechts: boven Henk Leenman, Kees van Houwelingen (Stichting Buitenhof), Leen van Wingerden en Kees den Uil (Stichting De Ark). Onder: Willemien Loeve (Stichting De Ark), Meta Leenman (Stichting Buitenhof) en Arja Romeijn (Stichting De Ark).

advertentie
advertentie