‘U heeft grotere ramp voorkomen’

28 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Rond half elf gistermorgen hoorden de medewerkers en bewoners van Tiendwaert een flinke klap boven de receptie. Eén van de kantoormedewerkers, Nelleke Kuup, zag direct vlammen op het dak en sloeg alarm. Onmiddellijk werden tien bewoners uit de woongroep die dicht bij de receptie zit naar een naastgelegen woongroep geëvacueerd. Ondertussen klom de huismeester van Tiendwaert Jan de Groot het dak op met een brandblusser.

Brand op dak Tiendwaert snel onder controle H’VELD-G’DAM - Bij verpleeghuis Tiendwaert in Hardinxveld-Giessendam heeft gistermorgen korte tijd brand gewoed na een explosie in de airconditioningunit op het dak. De brand was snel onder controle mede dankzij het snel handelen van huismeester Jan de Groot en de 65-jarige buurtbewoner Piet Vlot die toevallig langs het verpleeghuis liep. Hij zag de vlammen en schoot onmiddellijk te hulp met de slangenhaspel van Tiendwaert. Een paar minuten later was de brandweer ter plaatse en maakte de klus af. Er raakte niemand gewond.

Door Caroline Voorbergen

‘Geen angst’

Buiten hoorde Piet Vlot tijdens zijn dagelijkse wandelingetje diezelfde knal ook. ,,Een vreemd geluid. Ik dacht even aan onweer, maar toen zag ik roetwolken boven Tiendwaert. Op zo’n moment sta je nergens bij stil en ken je geen angst. Ik ging er gelijk naartoe.” Jan de Groot kon de hulp van Vlot goed gebruiken; alleen lukte het hem niet de brandslang naar boven te krijgen. Samen wisten de mannen verder uitslaan van het vuur te voorkomen, waarop de brandweer, die ook binnen enkele minuten ter plaatse was, het werk kon afmaken.

Pas toen besefte Piet Vlot de impact van zijn actie en even werd hij niet lekker. ,,Ik heb blijkbaar te lang met die brandslang in de rook gestaan, want ik had erg last van mijn keel. Bovendien heb ik hoogtevrees dus ik had moeite om van het dak af te komen.”

Het ambulancepersoneel ontfermde zich over de Hardinxvelder, maar constateerde dat hij geen giftige stoffen had binnen gekregen. Even later werd hij door de politie thuis gebracht, waar hij ‘s middags een bezoekje kreeg van burgemeester Maria Wiebosch-Steeman. Zij prees zijn heldhaftige handelen en onderstreepte dit met een grote bos bloemen en de woorden: ,,U heeft met uw actie een grotere ramp doen voorkomen. Bedankt daarvoor.”

Daarna bracht de burgemeester een bezoek aan het verpleeghuis waar zij uitgebreid met het personeel van Tiendwaert sprak. ,,Jarenlang oefenen jullie op dergelijke situaties en nu hebben jullie gezien waarvoor jullie dat voor doen.” Ook nam ze een kijkje in de huiskamer van de getroffen woongroep en sprak ze met de geschrokken bewoners. ,,Zoiets heeft natuurlijk een grote impact op de mensen, maar gelukkig konden ze heel snel terug naar hun eigen kamers waar we in alle rust uitgebreid met ze gesproken hebben”, vertelt Netty Kros, woordvoerder van Rivas. ,,Ik hoop dat jullie vanavond toch allemaal goed kunnen slapen”, besloot de burgemeester haar bezoek aan Tiendwaert.

De brand is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een kortsluiting in de airconditioningunit.

advertentie
advertentie