Historie en folklore in Alblasserwaard

10 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

NOORDELOOS/GOUDRIAAN - Het regenachtige weer mocht de pret niet drukken op de grootste jaarmarkt van de regio in Noordeloos en de Middeleeuwse dag in Goudriaan. ,,Dat grijze en grauwe past wel bij de sfeer. Zo ziet het er in films over de Middeleeuwen toch altijd uit?”, lacht één van de 2500 bezoekers aan het spektakel in Goudriaan, dat dit jaar groots viert dat het 750-jaar bestaat.

Grote trekker van de middeleeuwse dag waren de ridders in stalen harnassen met hun helmschouw, harnasdemonstratie en fascinerend steekspel. Daarnaast was er een Middeleeuwse ambachtenmarkt met een chirurgijn, smid, schoenmaker en tingieter, en een eetmarkt met Middeleeuwse gerechten (grill, zoete bruydskoek en spekkebrood).

Ook in Noordeloos waren oude ambachten te bekijken, zoals een pottenbakker, mandenmaker en klompenmaker. Honderden bezoekers trokken langs de kramen met streekproducten naar grootmoeders recept, maar ook diverse nieuwe luxeproducten. De kinderen vermaakten zich prima bij de draaimolen, sjoelbak en snoepkraam. En als de bui te hevig was konden de bezoekers schuilen in de dorpskerk die open was voor bezichtiging. De boeren fanfares en het draaiorgel maakten het Hollandse plaatje compleet. En tja..., daar passen donkere wolken en parapluutjes ook prima bij.

advertentie
advertentie