OZB bedrijven en verenigingen fors omhoog

30 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Hardinxveldse bedrijven en verenigingen krijgen in 2011 te maken met een OZB-verhoging van 25 procent. De maatregel maakt onderdeel uit van een gemeentelijk bezuinigingspakket. Andere voorstellen om de snoeidoelstellingen te halen zijn onder meer het verhogen van de reclame-inkomsten, het beperken van het project Millenniumgemeente en een besparing op de bedrijfsvoering en interne organisatie.

De onroerend zaakbelasting voor bedrijven en verenigingen wordt gemiddeld met 247euro verhoogd. In totaal stijgen de inkomsten uit de OZB hierdoor met 250.000 euro . ,,Wij hebben dit jaar in de subregio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden het laagste OZB-tarief voor gebruikers van bedrijven en het op-één-na-laagste tarief voor eigenaren van bedrijven. Het tarief voor gebruikers die ook eigenaren zijn van bedrijven is het laagste in de subregio. De verwachting is dat Hardinxveld-Giessendam na de verhoging nog steeds uitkomt op een voor de regio gemiddeld OZB-tarief voor bedrijven en verenigingen", aldus gemeentewoordvoerster Nadine Rozenberg.

In de discussie over de te nemen bezuinigingsmaatregelen heeft de politiek uitgesproken dat niets op voorhand onbespreekbaar is. Maatregelen kunnen liggen in het verlagen van de uitgaven en het verhogen van de inkomsten. De doelstelling van de meerjarenbegroting (2010-2013) is in 2011 een besparing te bereiken van ongeveer 750.000 euro, oplopend tot 2,4 miljoen in 2014. Het plaatsen van een reclamezuil langs de snelweg zou bijvoorbeeld 50.000 euro (kunnen) opleveren, het halveren van het budget 'Millenniumgemeente' nog eens 15.000 euro en een besparing op de bedrijfsvoering en interne organisatie zorgt structureel voor 500.000 euro in kas.

In een raadsvergadering op donderdag 2 september worden de bezuinigingsmaatregelen besproken. Bedrijven en verenigingen zijn dan in de gelegenheid te reageren op het voorstel. Op 16 september bespreekt de raad het voorstel in Het Debat. Het Besluit hierover vindt plaats op 4 november. Het raadsvoorstel is te raadplegen op de website www.hardinxveld-giessendam.nl.

advertentie
advertentie