Nationaal kampioene Wilhelmina 358 verdedigt de Hoornaarse eer

22 september 2010 om 00:00 Achtergrond

HOORNAAR - Voor de 98ste editie van de Fokveedag Boerenlandfeest op zaterdag 2 oktober in Hoornaar zijn 215 koeien aangemeld:172 zwartbont, 25 roodbont en achttien pinken die voorgeleid worden door de jeugd (13 tot en met 17 jaar)..

‘Hoornaar’ verwelkomt in elk geval de kampioene van de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) in juni van dit jaar in Utrecht. Dat is Wilhelmina 358 van T. van Dijk in Giessenburg. Deze Wilhelmina moet haar regionale titel van vorig jaar verdedigen. Toen werd zij aangewezen als dagkampioene en kon zich vervolgens een jaar lang spiegelen in de Dirk de Groot Bokaal. Deze ereprijs is in 2000 door de familie De Groot ingesteld na het overlijden van erevoorzitter Dirk de Groot. Wilhelmina 358 weet overigens wat verliezen is. In 2006 kreeg zij ook de hoogste eer, maar in 2007 en 2008 moest zij het afleggen tegen de stal van de Maatschap Bons-Plooij uit Ottoland, die uiteraard ook weer in Hoornaar aanwezig is. Wie de catalogus met de daarin vermelde koeien en stallen bekijkt, weet dat er meer kapers op de kust zijn voor ‘de eer van Hoornaar’. De nieuwe dagkampioene wordt gehuldigd door de Commissaris der Koningin in Zuid-Holland, J. Franssen.

Het bestuur van Fokveedag Boerenlandfeest is er mee in zijn nopjes dat er zich zes nieuwe inzenders hebben gemeld, die daarmee het stokje opnemen in de strijd om de hoge klasseringen. Evenals vorig jaar doen de jongeren mee aan de wedstrijd voorgeleiden met - dit jaar voor het eerst - ook een exterieurkeuring van de jonkies onder de runderen. Het verlagen van de omvang van de bedrijfsgroepen blijkt een schot in de roos. Het aantal aanmeldingen is nagenoeg verdubbeld van elf naar twintig. Een bedrijfsgroep bevat nu maximaal vier dieren.

De Hoornaarse traditie met fokfamilies wordt voortgezet; er zijn vier zwartbonte en twee roodbonte families ingeschreven. Er wordt gewerkt met eenmansjury’s; voor de het aanwijzen van de dagkampioene wordt een trio ingezet. Algemeen arbiter is H.A. Buijs uit Tricht.

98e Fokveedag Boerenlandfeest, zaterdag 2 oktober op het terrein aan de Dorpsweg, van 9.00 uur tot 16.00 uur. Entreeprijs € 9 per persoon; voorverkoop € 7. Kinderen tot en met twaalf onder geleide gratis toegang. De auto’s kunnen gratis worden geparkeerd. Catalogus € 2. Voor informatie www.fokveedag.nl.

advertentie
advertentie