Meevaller Hardinxveld-Giessendam in strijd tegen windmolens

28 januari 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een forse meevaller voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam en de Vereniging Hart voor het Groene Venster in hun strijd tegen windmolens. Giessenlanden is als windmolenlocatie geschrapt uit de nota Wervelender.

Met de nota Wervelender wil de provincie Zuid-Holland een versnelling van de windenergieopgave tot stand brengen en het windenergiebeleid in overeenstemming brengen met beleid voor landschap, natuur, cultuur en ruimtelijke ordening. Vooruitlopend op de vaststelling van de nota verleende Gedeputeerde Staten op 1 december 2009 een verklaring van geen bezwaar op de aanvraag van een bouwvergunning voor drie windturbines van ieder 150 meter hoog in Giessenlanden. De Statenleden waren hierdoor onaangenaam verrast en veroordeelden in diverse vergaderingen de gevolgde procedure. Ook vonden zij de locatie ongeschikt voor windturbines gezien de ligging in het Groene Hart en in Cultuurhistorisch topgebied. Om deze reden dienden de fracties van CU/SGP, CDA en VVD een amendement in om de locatie te schrappen. Met steun van ook de SP, Groen Links en D66 werd dit amendement aangenomen. De locatie Giessenlanden komt hierdoor niet in de nota Wervelender.

,,De Vereniging Hart voor het Groene Venster vindt dit een zeer verheugende ontwikkeling. Uiteindelijk beslist de rechter over het al of niet plaatsen van de windturbines op deze locatie, maar er wordt hiermee wel een signaal afgegeven door de provincie”, aldus voorzitter Martin Struijk. ,,Bovendien wordt hiermee voorkomen dat niet direct een nieuwe bouwaanvraag ingediend kan worden als wij de juridische procedure winnen.”

advertentie
advertentie