Vriendenschaar pakt winst in slotfase

30 januari 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Met een moeizame en zwaar bevochten zege heeft Vriendenschaar in dit zaalseizoen de eerste overwinning in een uitwedstrijd behaald, waarmee ruim afstand genomen is van de onderste 2 plaatsen op de ranglijst. In een zeer matige korfbalwedstrijd bleef Vriendenschaar ver onder het nivo van voorgaande weken en werd het door het opportuun spelende Rheko het grootste deel van de wedstrijd op achterstand gezet. Pas in de slotfase kon het de wedstrijd naar zich toetrekken.

Vriendenschaar, met Diana van Andel weer in de basis, begon ongeconcentreerd aan de wedstrijd, drie grote verdedigingsfouten betekende een 3-0 achterstand na 2 minuten korfballen, waardoor de Mosterformatie in de achtervolging moest. Het duurde lang voordat Vriendenschaar zich herpakte en pas in de slotfase van de eerste helft had Vriendenschaar de achterstand ingelopen. In een rommelige eerste helft waarin de zeer strak leidende scheidsrechter Ger-Jan Visser veel vrije ballen en strafworpen gaf, zag de thuisploeg haar voorsprong van 5-2 en 7-4 in de laatste minuten van de eerste helft verloren gaan. Door benutte strafworpen van Bert Verspuij en Menno Kop en een raak schot van Krista Kop na een mooie aanvalscombinatie, kwam Vriendenschaar langszij ( 7-7), gevolgd door een snelle 8-8. In de laatste minuut zorgde Menno Kop na een slim genomen vrije bal voor de ruststand van 8-9 en leken de Hardinxvelders de wedstrijd onder controle te hebben genomen.

Maar ook de tweede helft begon voor Vriendenschaar slecht. Eerst 2 snelle scores van de ploeg uit Rheden, waarna in de 3e minuut aanvoerster Wendy Korevaar met een enkelblessure uitviel en werd vervangen door Annelies Kop. Ook in de 2e helft kon Vriendenschaar zich niet onttrekken aan het matige nivo, en slechts door het scoreverloop werd het toch nog een boeiend schouwspel.

Om en om scorend was halverwege de tweede helft de stand 14-14, waarna Vriendenschaar haar traditionele doelpuntloze periode had. Omdat Rheko in die 10 minuten wel driemaal scoorde, leken zij de wedstrijd beslist te hebben, maar dat zou anders gaan. In de laatste 5 minuten schoot eerst Bert Verspuij raak, waarna trainer Daniel Beekmans in het aanvalsvak Maurice Verheul verving door Sander Harinck. Vriendenschaar zette veel verdedigende druk en kreeg daardoor extra balbezit. Menno Kop profiteerde daarvan en bracht met 2 rake schoten de groenhemden naast Rheko.

Invalster Annelies Kop werd in de 29e minuut matchwinner door na een goede actie van korte afstand de bal door te korf te schieten, daarmee haar ploeg de 17 – 18 overwinning schenkend. Door deze overwinning staat Vriendenschaar nu op een met 3 ploegen gedeelde 3e plaats, 4 punten achter de ongenaakbare koploper GKV.

Volgende week speelt Vriendenschaar weer thuis, in sporthal De Wielewaal wordt om 18.20 uur gespeeld tegen Nieuwerkerk dat op gelijke hoogte staat op de ranglijst.

De doelpunten werden gemaakt door: Bert Verspuij en Menno Kop ieder 7 x, Krista Kop 2 x , Mees v.d.Waal van Dijk en Annelies Kop 1 x.