Schaakduel krijgt bizarre ontknoping

30 januari 2011 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - De schaakduels tussen Tim Schakel en Jaco Vonk staan altijd garant voor vuurwerk. Ditmaal was het niet anders in de interne competitie van de Giessen, maar daarnaast verliep het duel bizar en stond het bol van de dramatiek.

Tim bouwde al snel een duurzaam voordeeltje op. In het middenspel probeerde Jaco met onorthodoxe middelen het spel van Tim te ontregelen, maar het enige dat hij bereikte was dat zijn mindere positie steeds zwakker werd. Ten einde raad offerde hij als laatste strohalm een stuk, waarvoor hij in ruil enige rommelkansen kreeg. Tijdnood opgeteld, leek het er sterk op dat Jaco een verloren wedstrijd speelde.

Vanaf dit moment begon het te spoken op het bord. Tim dacht de partij snel te kunnen uitmaken - waar enig geduld hem niet misstaan zou hebben – maar hij speelde hiermee slechts Jaco in de kaart. De partij kantelde en na nog een paar onnauwkeurige zetten kwamen Jaco’ zetten als een lawine over Tim’ stelling heen. Veelzeggend voor het verloop van de partij was dat Tim mat werd gezet door het slechtste stuk van het bord, de loper die de gehele partij triest tegen zijn eigen pionnen had aangekeken.

Het verlies had Tim geheel aan zichzelf te wijten, maar ook gezegd moet worden dat Jaco zijn kansen uitstekend greep. Consequentie is dat de strijd om het kampioenschap weer geheel open is, temeer daar Jaco naast zijn overwinning de afgelopen drie weken ook een behoorlijk aantal correctiepunten heeft binnengesleept (de tegenstanders waarvan Jaco gewonnen heeft stegen op de ranglijst en de tegenstanders van Tim daalden juist).

Zenun Cormehic en Eddy Korevaar troffen elkaar reeds voor de vierde maal dit seizoen en opvallend genoeg ging de winst voor de vierde maal naar Eddy. Opvallend, aangezien Zenun een sterke speler is die het de topspelers doorgaans erg lastig kan maken. De parallel met de voorgaande duels was dat er sprake was van een spannende strijd. Evenals in de eerste partij tussen beide spelers kwam er een Siciliaanse Verdediging op het bord waarin Zenun Eddy de gelegenheid gaf om op de achtste zet het centrum te bezetten. Euwe gaf decennia terug al aan dat dit goed spel voor zwart oplevert en dit was dan ook dit keer het geval, al was het nog verre van eenvoudig voor Eddy om dit voordeel in klinkende munt om te zetten.

Zenun zette in op een koningsaanval op en Eddy richtte zich op het centrum. De winst was voor Eddy nog niet zo eenvoudig en hij geraakte dan ook in tijdnood. Met een doorbraak van zijn vrijpion slaagde hij er uiteindelijk tóch in om de winst te vinden. Wim Rietveld slaagde erin de wrange smaak van zijn twee ongelukkige nederlagen van de afgelopen week weg te spoelen door een overwinning op Marcel van Wingerden.

Uitslagen 17e ronde interne competitie

Tim Schakel – Jaco Vonk 0-1; Zenun Cormehic – Eddy Korevaar 0-1; Wim Rietveld – Marcel van Wingerden 1-0; Rob van Driel – Wim Koutstaal 0-1; Marius de Wit – André van Wingerden rem; Gerard de Gans – Bert van Hees rem; Arjan Uittenbogaard – Jan Piet van der Dool 1-0; Henk van Houwelingen – Martijn Koutstaal 0-1; Cees van der Straaten – Bert den Boer 0-1; Jan Donkersloot – Kees Bons 1-0.

advertentie
advertentie