'Aan 't pontje kan het niet liggen'

29 maart 2011 om 00:00 Nieuws

Gorinchem XI

stuk groter dan

snelle veertaxi

H'VELD-G'DAM / GORINCHEM - De nieuwe veerboot Gorinchem XI lijkt op de snelle veertaxi (Gorinchem-Sleeuwijk), maar is een stuk groter. Er kunnen honderd passagiers op (47 zitplaatsen en 53 staplaatsen) en vijftig fietsen. Het schip wordt 23 bij 6 meter groot en kan een snelheid halen van 40 kilometer per uur (22 knopen).

,,Bij de eerste tekeningen van deze veerboot mocht alles een maatje meer zijn vergeleken bij de Gorinchem X, behalve het budget'', lachte directeur Jos van Woerkum van Damen Shipyards Hardinxveld. Het is de bedoeling dat de Gorinchem XI over een jaar klaar is en in de vaart kan worden genomen voor de nieuwe veerverbinding met Werkendam en Hardinxveld-Giessendam. De betreffende contracten hiervoor werden maandag tijdens een bijeenkomst op de Gorinchem VIII op de Merwede waar Werkendam, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem samenkomen, plechtig ondertekend.

Toch is Damen Shipyards blij met de opdracht. De ontwikkeling en bouw van de snelle veertaxi Gorinchem X, alweer enkele jaren geleden, was niet alleen een uitdaging, maar ook een succes. ,,Nu wordt het jubileum van 75 jaar veerdienst Hardinxveld-Werkendam gevierd. Een mooi moment om dan met maximale regionale samenwerking een nieuwe veerboot voor de komende tien, twintig jaar te bouwen, waarbij het werk gegund wordt aan bedrijven in deze regio. Veel mensen werken vanuit de regio in Gorinchem. Die kunnen straks allemaal op tijd op hun werk zijn. Aan 't pontje kan het in ieder geval niet liggen.''

Jos van Woerkum legde ook uit dat deze opdracht een mooie aanvulling is op de orderportefeuille, die overigens momenteel voldoende is gevuld. ,,Het gaat goed in de scheepvaart'', aldus Van Woerkum.

Voor de toekomst

Dat de Gorinchem XI voor de toekomst wordt gebouwd bevestigde ook de Gorcumse burgemeester Piet IJssels. De veerdienst telt nu jaarlijks een miljoen overzettingen. Dat aantal zal alleen maar groeien. De uitbreiding van het verzorgingsgebied met Werkendam en Hardinxveld-Giessendam is volgens burgemeester IJssels niet alleen belangrijk als vervoermiddel, maar tevens een mooie toeristische ontsluiting van het gebied. ,,Een kans voor onze regio. En een aanvulling op het bestaande fiets-, wandel- en verennetwerk.''

Tijdens de bijeenkomst tekenden wethouder Wim de Jong van Werkendam, wethouder Theo Boerman van Hardinxveld-Giessendam en burgemeester IJssels van Gorinchem het samenwerkingsverband voor de toekomstige uitbreiding van het verzorgingsgebied en de bouw van de nieuwe veerboot, waaraan ook de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland bijdragen. Tevens werd het contract met Damen Shipyards ondertekend.

Nieuwe website

En tenslotte haalde Hendrick Hamel het gezelschap per veertaxi in om mee te helpen bij de lancering van de nieuwe website van de Gorcumse Veerdienst. De website is gemoderniseerd met een routeplanner. Ook kunnen belangstellenden de tarieven van overtochten opvragen. Hendrick Hamel stopte vroeger zijn boodschap in een fles, maar hij kwam nu met een vliegenssnelle muis van de burelen van de VOC aangerend. Ook zij gaan mee met de tijd.

De snelle veertaxi Gorinchem X is een voorbeeld voor de nieuwe Gorinchem XI.

advertentie
advertentie