SC Regiohakkers vicekampioen Schaakvoetbal

3 juli 2011 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Het team van SC Regiohakkers kunnen niet alleen goed schaken, de spelers blijken ook aardig tegen een balletje te kunnen trappen. De ploeg is tweede geworden op het NK Schaakvoetbal.

Bij schaakvoetbal nemen teams van acht spelers het zowel zaalvoetballend (vijftien minuten) als schakend (tweemaal zeven minuten) tegen elkaar op. Na een zesde plaats vorig jaar wilde het team deze editie in dezelfde samenstelling een podiumplaats realiseren. In het verleden werden de meeste punten behaald met voetbal, qua schaken is het team een outsider.

In de kwalificatierondes waren Charlois Europoort uit Rotterdam, het Friese Schaakwoude en het Twentse Max Euwe 1 de tegenstanders. Deze laatste zou een zware opponent worden aangezien zij altijd hoog eindigen in dit toernooi.

De eerste partij werd voetballend gestart tegen Charlois Europoort . Na twee snelle goals werd de wedstrijd vrij eenvoudig gewonnen. Qua schaken was het wat lastiger, Charlois speelde met veel jeugdtalenten, maar de wedstrijd werd desondanks gewonnen met 5,5-2,5. Max Euwe was de volgende tegenstander. Na een spannende voetbalwedstrijd met een aantal onbenutte kansen aan beide kanten bleef het 0-0. Direct na het duel werd geschaakt tegen het Friese Schaakwoude. Deze wedstrijd werd gemakkelijk gewonnen met 7-1.

Max Euwe had in de voetbalwedstrijd tegen Charlois gelijk gespeeld en moest in de schaakwedstrijd van de Regiohakkers winnen om eerste te worden in de poule. Het regioteam verloor kansloos met 6-2 en werd tweede in de poule. In de kwartfinales dienden de schakers het op te nemen tegen de nummer een uit een andere poule, namelijk Werder Bremen, de Duits Kampioen Schaakvoetbal. Het schaakduel werd verrassend gewonnen met 5-3. De voetbalwedstrijd eindigde in 1-1 en hiermee zaten de spelers al zeker bij de beste vier.

In de halve finales kregen zij een zware dopper aan Black Sheep 1, die qua schakers op papier veel beter waren en ook voetballend een groot aantal wedstrijden hadden gewonnen. In de schaakwedstrijd werden op de laatste vier borden veel punten gescoord. De uitslag was weer 5-3. Door een 2-0 nederlaag in de voetbalwedstrijd moesten strafschoppen de beslissing brengen. Deze serie werd met 4-3 gewonnen, waardoor de finale was bereikt.

In de finale kregen de Regiohakkers te maken met een oude bekende: Max Euwe 1. De schaakwedstrijd werd verloren met slechts 4,5 -3,5, waardoor een zege in het voetbalduel voldoende was voor de titel. De Regiohakkers namen een 2-0 voorsprong en waren daardoor virtueel kampioen. Met nog 2,5 minuten op de klok barstte de wedstrijd volledig los. Max Euwe begon meer en meer druk te zetten en de Alblasserwaardse verdediging begon te wankelen. Ineens vielen twee doelpunten binnen 30 seconden en was het 2-2. De lokale favorieten maakten de 3-2, maar vijf seconden voor het laatste fluitsignaal kwam Max Euwe toch nog langszij. Niettemin waren de Regiohakkers dik tevreden met hun tweede plaats.