Aftellen naar Speel-In 2011 begonnen

18 juli 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het aftellen naar de 33ste Speel-In is begonnen. Veel, heel veel werk is al verzet en nu worden de puntjes op de spreekwoordelijke i gezet. In een op het moment rustige Ducdalf staan de dozen en kisten hoog opgestapeld. Daar tussendoor is Cor Speksnijder actief en laat hij de vele spullen zien die door de werkgroep en vele andere vrijwilligers zijn gemaakt. ,,We hebben een gouden ploeg. Er is heel wat afgeknutseld'', zegt hij met een wijds armgebaar naar alles wat er staat, klaar om de honderden kinderen die straks dagelijks de Wielewaal 'onveilig' maken een week een heerlijke afsluiting van de grote vakantie te bezorgen.

Door Wil Sommeijer

De voorbereidingen voor de Speel-In beginnen al in januari. Eerst wordt nagepraat over de afgelopen Speel-In. Wat ging er goed en wat niet. Bij de werkgroep begint het dan al een beetje te kriebelen. ,,Er moet heel wat gebeuren'', vertelt Cor. ,,Je moet veel verschillende dingen bij elkaar zien te krijgen. We maken zelf dingen en we krijgen gelukkig ook veel van bedrijven. Bijvoorbeeld de blokken van waaruit de bekabeling naar de diverse hoeken gaat. Er staan bijvoorbeeld in de computerhoek zo'n dertig computers te draaien. En dit zijn 20.000 kleine steentjes, gebakken van klei. Daar kan mee gebouwd worden, weer afgebroken en hergebruikt.''

De vaste werkgroep bestaat uit zeventien mensen, maar er zijn ook vele ouderen actief. Cor: ,,Die hebben een belangrijke taak hoor. Zij maken de schapjes, de kisten, de spiegels. Zonder de anderen tekort te doen noem ik toch Arend Donker, een man met gouden handjes. Eén die altijd klaar staat om dingen te doen. Zo heeft hij de spiegels gemaakt, compleet met ledlampjes in de lijst. De piepschuimsnijder heeft hij ook bedacht en gemaakt en samen met Gert Huisman, bekend van het scheepjes in een fles maken en al jaren vrijwilliger op de Speel-In, deze stevige kisten waar veel materiaal in kan worden bewaard na de Speel-In. Overigens komen er steeds meer mensen helpen die straks de hoeken gaan leiden. Die krijgen er ook steeds meer plezier en zin in.''

Zorgen om de toekomst zijn er ook. Zo hoopt Speksnijder dat de bezuinigingen die de gemeente wil doorvoeren, niet ten koste gaan van de activiteiten van de Speel-In. ,,We hebben al een krap budget. Als daar nog op wordt gekort houden we niets over. Van de subsidie die we krijgen gaat ook nog eens de huur van de sporthal af en moeten we onder meer leges betalen. Eigenlijk is het broekzak vestzak als je het zo bekijkt", aldus Speksnijder.

Vrijwilligers gevraagd

Ook kan de Speel-In nog steeds vrijwilligers gebruiken. Vooral bij de playmobil, het electrolab, de legohoek, de Vlieg er eens uit hoek, waar vliegende voorwerpen worden gemaakt, de timmerhoek, de kunsthoek en niet te vergeten de laboratoriumhoek waar professor Ko Sjent allerlei proefjes doet en waar je fotografieën kunt maken. Eén van die proefjes gaat met maïzena. ,,Dat is misschien wel het vreemdste spul dat je je kunt bedenken'', zegt Cor geheimzinnig. Hij wijst ook op een Slijmoskoop, vernuftig in elkaar geknutseld en gemaakt van een bedieningspaneel uit een gemeentehuis. ,,Worden algen voor gebruikt'', grinnikt hij.

Heb je interesse en ben je 12 jaar of ouder? Meld je dan bij de Ducdalf, 0184-612771 of geef je op via de website www.speelin.nl. En natuurlijk zijn er de vaste hoeken, zoals de kapsalon, de leeshoek, lekker griezelen, het Megakidstheater, Mister Mysteryland en nog veel meer. Voor de wachtende kinderen worden buiten diverse activiteiten gehouden. ,,Dat maakt het wachten tot de deuren opengaan wat gezelliger'', zegt Cor.

Buttonverkoop en gezellige website

De verkoop van buttons is inmiddels gestart en tegen betaling van 8 euro per stuk verkrijgbaar bij: Intertoys, de Ducdalf, Sportshop André Vlot, de bibliotheken in Boven- en Beneden-Hardinxveld, Kapsalon Hans en Annelise Kamsteeg en op 1, 2 en 3 augustus bij Sporthal De Wielewaal. De 33ste Speel-In vindt plaats op donderdag 4, vrijdag 5, maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 augustus. Kijk ook eens op de website vol informatie, foto's en nog veel meer: www.speelin.nl.

advertentie
advertentie