Hoe verander ik van huisarts?

22 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Mevrouw Jongeneel kan het niet zo goed vinden met haar huisarts. Ze heeft het gevoel dat hij haar niet serieus neemt en meent dat al haar klachten 'tussen de oren zitten'. Na de zoveelste strubbeling heeft ze besloten dat ze een andere huisarts gaat zoeken. Dat blijkt niet mee te vallen. De ene huisarts zegt dat hij geen patiënten van collega's overneemt en een volgende geeft aan dat ze niet in zijn postcodegebied woont.

Mevrouw belt ten einde raad naar Zorgbelang. Wat kan ze nu nog doen? De medewerker Informatie en Klachtopvang geeft aan dat mevrouw in principe recht heeft om zelf een huisarts te kiezen. Er zijn wel situaties waarin een huisarts nieuwe patiënten kan weigeren. Dit is het geval als de praktijk van de huisarts vol is, als de afstand te groot is tussen huisarts en woonadres en als er een principieel verschil is in visie op zorg. Onderlinge afspraken tussen huisartsen om geen patiënten van elkaar over te nemen zijn dus niet acceptabel.

De medewerker adviseert mevrouw Jongeneel om met haar huisarts in overleg te gaan. Deze heeft toch ook belang bij een goede relatie met zijn patiënten. Meent hij ook dat tussen hem en mevrouw sprake is van een gebrek aan vertrouwen, dan kan ze hem vragen of hij haar wil ondersteunen bij de overstap naar een andere huisarts. Mevrouw Jongeneel besluit om inderdaad het gesprek aan te gaan met de huisarts. Later meldt ze dat het gesprek tussen haar en de huisarts heel verhelderend heeft gewerkt. De huisarts heeft zijn excuses aangeboden. Het was niet zijn bedoeling om haar klachten te bagatelliseren. Mevrouw heeft nu besloten om toch bij hem te blijven.

Met vragen over de gezondheidszorg kunt u terecht bij Zorgbelang Zuid-Holland. Medewerkers van de afdeling Informatie en Klachtopvang staan u te woord over patiëntenrechten en klachtenprocedures. Iedere maand staat hier een voorbeeld van een vraag of klacht over de zorg. Heeft u ook een vraag of klacht, dan kunt u op werkdagen bellen naar 088-9294030. E-mail: ikg-zuid@zorgbelang-zuidholland.nl. Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.

advertentie
advertentie