Beeldbepalende panden openen deuren tijdens Open Monumentendag

31 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In veel gemeenten hebben monumentale gebouwen, om ze te behouden, een nieuwe bestemming gekregen. Zaterdag 10 september openen tal van deze beeldbepalende panden hun deuren tijdens de Open Monumentendag. Ook in Hardinxveld-Giessendam.

De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam, bibliotheek en Rabobank organiseren tal van activiteiten. Burgemeester Maria Wiebosch-Steeman opent de dag om 10.00 uur bij de Watertoren in Boven-Hardinxveld. Deze watertoren heeft als nieuwe bestemming het kantoor van de firma van Dijk. Verder hangt 10 september in Boven- en Beneden-Hardinxveld op verschillende locaties de Open Monumentenvlag uit, zoals bij het oude gemeentehuis in Boven-Hardinxveld, de muziekschool van mevrouw De Rover, de boerderij van De Bruin, de voormalige herberg De Witte Swaen, het voormalige postkantoor, museum De Koperen Knop en de Hervormde Kerk aan de Peulenstraat (te bezoeken van 13.00 uur tot 16.30 uur). Alle bezoekers krijgen een kaart met daarop aangetekend de locatie van de deelnemende bedrijven en informatie over andere activiteiten op deze monumentendag.

Voor kinderen is deze zaterdag een wandel-puzzeltocht georganiseerd langs panden in Beneden-Hardinxveld. De kinderen kunnen tussen 10.00 en 12.00 uur bij de bibliotheek een opdrachtenblad ophalen. Zij lopen langs een aantal panden en proberen vragen op te lossen. Onderweg is een pauze ingelast. De oplossingen van de speurtocht kunnen dezelfde dag ingeleverd worden, in de bibliotheek of bij het Historisch Informatiecentrum aan de Peulenlaan 243. In De Koperen Knop kunnen kinderen heel de dag deelnemen aan een workshop schelpendoosjes plakken, worden speurtochten gehouden en vinden doorlopend rondleidingen plaats. Het museum is gratis toegankelijk en open tot 17.00 uur.

In de voormalige Herberg De Witte Swaen, Peulenstraat 244, is een bijzondere expositie te zien van een verzameling van honderden objecten met het logo van winkels en bedrijven uit Hardinxveld-Giessendam die de vorige eeuw met deze attributen reclame maakten. Ook worden films vertoond van oude beroepen uit het dorp.

De 25ste Monumentendag is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij hoofdsponsor Rabobank Merwestroom dit jaar een fietstocht heeft georganiseerd. Deze tocht start in Sliedrecht bij de Lockhorst en gaat via Wijngaarden, Oud Alblas, Bleskensgraaf, Ottoland, Goudriaan, Giessenburg, via Hardinxveld-Giessendam weer naar Sliedrecht.

advertentie
advertentie