Afbeelding

Pleidooi voor markt in centrum

28 september 2011 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - ,,De markt hoort gewoon thuis in het centrum.” Marktkoopman Michel van Aelst laat er geen gras over groeien. Wat hem betreft is het een gemiste kans dat de markt niet bij winkelcentrum De Giessenhof staat, maar bij sporthal De Wielewaal (foto).

Door Mirjam de Swart

Marktkooplui en ondernemers zijn al langere tijd met elkaar in gesprek over een eventuele verhuizing van de markt. ,,Uit onderzoek blijkt dat winkeliers twintig tot procent procent meer verdienen als een markt in de buurt is. Je kunt elkaar juist versterken. Je concurreert elkaar niet”, aldus Van Aelst. Volgens Jeroen Ouwerkerk van de gelijknamige parfumerie in De Giessenhof staat een (kleine) meerderheid van de ondernemers positief tegenover het plan. ,,Maar we willen wel eerst een proef. Brengt het ons wat dan gaan we verder praten. Maar als het ons niets oplevert moeten we daar ook eerlijk in zijn.”

Begin oktober komt de marktcommissie, waarin onder andere de gemeente, de marktkooplui en ondernemers zijn vertegenwoordigd, bijeen en staat de ‘proefmarkt’ op de agenda. ,,Wij stappen er positief in, maar de gemeente is nu aan zet. Zij moeten uiteindelijk de vergunningen uitgeven”, aldus Ouwerkerk.

Gemeentewoordvoerder Bram van den Heuvel laat weten dat het college niet negatief tegenover de plannen staat. ,,Maar er moet wel voldoende draagkracht zijn onder de winkeliers.” Of een proefmarkt tot de mogelijkheden behoort kan hij nog niet zeggen. ,,Dan zullen we eerst moeten horen hoe ze dat precies voor ogen hebben. Het lijkt me nu nog te voorbarig om daar iets over te zeggen.”

Van Aelst hoopt dat snel duidelijkheid komt. Volgens hem wordt al veel te lang gepraat. ,,Het wordt nu wel eens tijd voor actie. Onze stroomvoorziening is bijvoorbeeld aan vervanging toe. Nu schuiven we dat steeds voor ons uit, want het zou zonde zijn als we een nieuwe voorziening hebben en we gaan kort daarop verhuizen. Dat brengt extra kosten met zich mee.”

Behalve de stroomvoorziening hoeft volgens Van Aelst niet veel te gebeuren om de markt bij De Giessenhof te kunnen vestigen. ,,Veel mooie locaties zijn te bedenken waar een markt zeker niet zou misstaan. Het is echt een miskleun geweest dat de markt bij de bouw van De Giessenhof niet direct geïntegreerd is in het winkelcentrum.”

advertentie
advertentie