Vrijwilligers EHBO zijn van levensbelang

2 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De KNV EHBO afdeling Giessendam, kortweg EHBO Giessendam, is een organisatie die helemaal draait op vrijwilligers.

,,We zijn een vereniging met zo'n 75 leden die opgeleid zijn om bij alledaagse ongelukjes onze medemens te kunnen helpen. Maar ook bij grotere ongevallen kunnen de EHBO'ers een helpende hand bieden tot deskundige hulpverlening is gearriveerd. Zo kan vaak erger worden voorkomen. Soms is de hulp van een EHBO'er zelfs van levensbelang. Denk maar eens aan een hartstilstand. Als dan een EHBO'er in de buurt is die direct kan reanimeren vergroot dat de levenskansen van het slachtoffer aanzienlijk", aldus het bestuur.

,,Regelmatig worden onze vrijwilligers gevraagd aanwezig te zijn bij evenementen. Vaak is dit van overheidswege verplicht, maar ook vinden de organisatoren het een heel prettig idee dat een EHBO'er in de buurt is, mocht er iets mislopen. Wij staan paraat bij bijvoorbeeld de Merwedewandeltochten, de Speel-In, het schoolkorfbal, het Beach Event, noem maar op. Vaak zijn het kleine kwetsuren die dan de revue passeren. Meters pleister gaan er soms doorheen. We hopen dan altijd dat het daarbij blijft, maar gaat er toch iets echt mis, dan zijn wij er ook voor de vakkundige eerste hulpverlening.

Om de kennis op peil te houden wordt na de opleiding tot eerste hulpverlener ieder jaar een herhalingscursus gegeven. Acht avonden per jaar komen dan alle punten weer eens langs en worden alle handelingen weer geoefend. Zo blijft iedereen alert en weten we wat ons te doen staat op het moment dat het nodig is. Ook wordt jaarlijks een oefening georganiseerd waarbij het geleerde in de praktijk kan worden gebracht buiten de bekende omgeving van het leslokaal."

Dinsdag 11 oktober start de vereniging weer met een nieuwe opleiding tot eerste hulpverlener. Voor inlichtingen of informatie: mevrouw Den Ouden, 0184-614546 of EHBOGiessendam@hotmail.nl.

advertentie
advertentie