Bezoekers verdringen zich om reus op fokveedag

3 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - De grootste boerenkaas van Nederland was zaterdag onbetwist de belangrijkste publiekstrekker op de Fokveedag Boerenlandfeest. De mensen verdrongen zich soms om de reus te zien liggen. Dat er zoveel ogen op hem gericht waren, liet hem onberoerd, maar hij zweette wel. Het was zaterdag namelijk bepaald geen weer voor temperatuurgevoelige kazen; honderd meter verderop gold dat ook voor de opgedirkte koeien, waarvan de meeste in de volle zon hun beurt moesten afwachten.

De toeschouwers konden raden naar het gewicht van de kaas. De weegschaal gaf 565 kg aan. Dat werd exact geraden door Bas Golverdingen uit het Bommelerwaardse Gameren. Hij won een door ABAB Accountants en Adviseurs aangeboden ballonvaart. Volgend jaar oktober tijdens de honderdste Fokveedag Boerenlandfeest wordt de kaas aangesneden en kan iedereen een stukje kopen. Tot die tijd maakt hij nog een rondrit langs enkele kaasexposities. De verwachting is dat de kaas tot 6 oktober volgend jaar nog ongeveer 15 procent indroogt.

Over publiek gesproken; de organisatoren stelden vast dat - vergeleken met 2010 - rond de duizend toegangsbewijzen meer zijn verkocht. Het exacte aantal mensen is nooit vast te stellen, omdat kinderen van twaalf jaar en jonger gratis toegang hebben. Naar schatting zijn zeker 12.000 mensen in Hoornaar geweest.

De rundveekeuring, het hart van deze agrarische manifestatie, leverde een overbekende dagkampioene op in de tienjarige Wilhelmina 358 van Teus van Dijk uit Giessenburg. Deze koe heeft tot nu vier keer de Dirk de Grootbokaal gewonnen en daarmee overtreft ze wijlen haar stalgenote Geertje 289.

Het terreinmanagement twijfelde in de eerste helft van september nog of alle onderdelen van de Fokveedag wel konden doorgaan, nu - enkele weken later - was sprake van een kurkdroog stoffig veld. Het gesprek over het weer was dan ook de meest positieve tophit van de dag. ,,Fijn als we nu al een stukje van dat mooie weer zouden kunnen vasthouden voor volgend jaar", zei een bezoeker.

Voor uitslagen: www.fokveedag.nl.

advertentie
advertentie