'Hij had beter moeten weten'

11 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Het is donderdag 30 juni als het Hardinxveldse meisje op haar stageadres in Schelluinen vertelt dat ze eerder weg moet omdat ze bij een vriendje gaat logeren. Even later wordt ze bij het bruggetje vlakbij haar huis opgepikt door haar 32-jarige vriend. Het tweetal heeft op dat moment al acht maanden een relatie en het meisje heeft al twee keer eerder een weekend met de man doorgebracht. Eén van de weekenden verblijft het stel zelfs bij de ouders van de man in huis. Hoewel het meisje al eens eerder over haar leeftijd loog -ze vertelde hem al eerder 21 jaar te zijn, later zei ze19 jaar oud te zijn - ziet de Espelaar geen enkele reden om te twijfelen aan haar leeftijd. Ondanks de opmerkingen van zijn ouders die vinden dat ze er wel erg jong uitziet. ,, Ze zag er misschien wel jonger uit, maar in haar gedrag was ze absoluut niet kinderlijk,'' verklaart hij tegenover de rechter. Dat het meisje bovendien een verstandelijke beperking heeft, is hem nooit opgevallen. ,,Ik kijk ook graag naar tekenfilms'', reageert hij.

H'VELD-G'DAM - Een 32-jarige man uit Espel heeft gisteren een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden tegen zich horen eisen, omdat hij in de nacht van 1 op 2 juli een 17-jarig meisje uit Hardinxveld-Giessendam aan het ouderlijk gezag zou hebben onttrokken. ,,Het is niet aan de verdachte te danken dat het meisje uiteindelijk werd gevonden. Op het moment dat hij erachter kwam dat ze vermist werd, koos hij ervoor geen actie te ondernemen. Als volwassen man had hij beter moeten weten'', aldus Officier van Justitie E. Ahbata tijdens haar pleidooi. Door Mirjam de Swart

De man gaat er op dat moment ook vanuit dat de ouders weten van het logeerpartijtje van hun dochter. Echter, het briefje aan haar ouders dat zij op de keukentafel klaar zou leggen wordt vergeten. ,,Zij vertelde me dat ze dat na het weekend wel met haar ouders zou regelen. Ik legde me daarbij neer. We hadden immers al twee keer eerder een weekend doorgebracht dus waarom zou het nu wel problemen opleveren?'' Wat hij wel weet is dat de ouders niet achter de relatie zouden staan vanwege het grote leeftijdsverschil. ,,En daar kon ik me ook best iets bij voorstellen'', aldus de 32-jarige verdachte.

Op vrijdagavond wordt alles echter pijnlijk duidelijk voor de schipper uit Espel. Zijn ex belt hem dat zijn vriendinnetje wordt vermist en vraagt hem of ze bij hem is. Dit ontkent hij, maar later confronteert hij het 17-jarige meisje wel met dit nieuws. Zij laat hem vervolgens SMS-jes lezen waaruit blijkt dat ze inderdaad gezocht wordt. Het is inmiddels bijna middernacht. Op dat moment komt de man er ook achter dat het meisje geen 19 jaar oud is maar 17. ,,Ik wilde haar naar huis brengen, maar omdat ik een paar biertjes op had dacht ik dat het beter was om tot de volgende ochtend te wachten. Ook wilde ik haar ouders bellen, maar dat wilde zij niet. Ik werd totaal overrompeld door de situatie. Ik wist niet meer wat ik moest doen.'' Anderhalf uur later wordt het meisje door de politie in zijn bed aangetroffen.

,,Van een volwassen man mag geëist worden dat hij een juiste beslissing neemt. Dat heeft u niet gedaan. Haar ouders hebben in angst geleefd. Dat heeft u zich moeten beseffen toen u besloot geen contact op te nemen met de politie of haar ouders.'' Tegelijkertijd beseft de Officier van Justitie dat het meisje niet onder dwang is meegenomen en dat ze graag bij haar vriend wilde zijn. Het is dan ook niet het meisje geweest dat aangifte heeft gedaan tegen de man, maar haar vader. ,,Bovendien'', zo verduidelijkt de officier, ,,heeft de media-aandacht behoorlijk veel impact gehad op het privéleven van de man.'' Dit in het achterhoofd houdend komt de officier tot een gevangenisstraf van vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De advocaat van de verdachte ziet het liefst dat haar cliënt vrijgesproken wordt. ,,Uit de tegenstrijdigheden en onjuistheden in de verklaringen van het meisje blijkt dat ze niet altijd even eerlijk is geweest. Ze loog regelmatig tegen haar ouders, maar ook tegen mijn cliënt. Bovendien vindt het meisje nog steeds dat mijn cliënt, haar vriend, niks verkeerds heeft gedaan. Zij heeft niet stilgestaan bij de gevolgen.'' De relatie van het tweetal is inmiddels beëindigd. De man uit Espel woont inmiddels samen met een 38-jarige Italiaanse. Op 25 oktober doet de rechter uitspraak.

advertentie
advertentie